Många är brottsdömda i Soldiers of Odin Gävleborg

1:58 min

Minst tretton av de ledande och aktiva inom Soldiers of Odin som P4 Gävleborg granskat har gjort sig skyldiga till brott. Bland brotten finns sexuellt utnyttjande av barn, misshandel av en ledande politiker i Gävle och misshandel av en exflickvän.

I bildspelet ser du exempel på medlemmar i medborgargardet och brott de är dömda för. 

Förra helgen gjorde gruppen Soldiers of Odin sin första nattvandring i Gävle. Gruppen brukar beskrivas som ett medborgargarde, som vill patrullera gatorna för att stävja brott. 

Gävleborgsenklaven startade i början av mars och har omkring 360 medlemmar på sin Facebooksida, som växt med en tredjedel sedan helgens nattvandring. 

Soldiers of Odin säger sig inte tolerera våld, rasism eller nazism, men tidigare granskningar har visat tydliga kopplingar till de miljöerna. 

P4 Gävleborg har granskat 26 personer från Soldiers of Odin Gävleborg. Det handlar om dem med en ledande position, och de flesta av dem som nattvandrade förra helgen i Gävle.

Vi har hittat domar mot hälften av dem, alltså mot tretton personer. Här är några exempel på personer i Soldiers of Odin Gävleborg och vad de är dömda för: 

  • 42-årig man, ledare i Gävle: Har en bakgrund med missbruksproblem, är dömd för ungefär 25 brott och har suttit i fängelse två gånger.
  • 25-årig medlem från Nordanstigs kommun: Sökte 2012 upp en man i hans hem och slog honom i ansiktet, trots att mannen hade sin 3-åriga son i famnen. Hotade även med kniv.
  • 28-årig man, ledare i Gävle: Slog 2011 sin exflickvän i ansiktet utanför en krog i Gävle så att hon ramlade och skadade sig.
  • 26-årig fullvärdig medlem från Sandviken: Dömdes 2008 för sexuellt utnyttjande av barn. Har enligt ett yttrande från socialtjänsten visat tendenser till rasism genom att ständigt bråka med invandrare.
  • 20-årig medlem från Ockelbo: Misshandlade 2014 en politiker i Gävle.

En ung kvinna på stan i Gävle berättar hur hon uppfattar gruppen och att hon är orolig för Soldiers of Odin. 

– De är sådana som vill skydda svenska kvinnor mot invandrare. Men egentligen är de Soldiers of Odin som man behöver bli skyddad mot, säger hon. 

Du gör citationstecken samtidigt, hur menar du?

– Det känns ironiskt att de ska skydda oss när vissa av dem blivit fällda för övergrepp mot kvinnor.

Jonathan Leman, researcher för Stiftelsen Expo, som kartlägger högerextrema grupper, säger att Soldiers of Odin inte jobbar mot våld förutsättningslöst, som vanliga nattvandrare. 

– Soldiers of Odin har en våldsromantik och man har en främlingsfientlig underton hela tiden.

Och på stan i Gävle är det inte alla som känner sig trygga av de nya nattvandrarna. 

– Läskigt. Jag blir ganska rädd, säger en kvinna som vill vara anonym.

Känner du dig otrygg på kvällarna?

– Jag har inte tänkt på det innan. Men nu börjar man bli lite orolig.