Pjäs om att skaffa barn på egen hand - på 1800-talet

0:37 min

I slutet av 1800-talet var tanken på den ogifta, ensamma modern ett tabu. 130 år senare lever temat som präglar Alfhild Agrells pjäs Ensam kvar. Nu sätts den upp av Östgötateatern.

Hon inspirerades av Ibsen och bråkade med Strindberg, dramatikern Alfhild Agrell. Precis som sin svenske författarkollega var hon radikal i sitt skrivande. Ändå ekar hans namn kvar i full styrka, hennes kanske mer viskande.

År 1886 färdigställde hon pjäsen Ensam. En berättelse om en moder och hennes dotter med ett för tiden mörkt förflutet, nämligen att mamma Thora är ogift. En kontrovers då men inte heller oproblematiskt nu. Det menar Martin Rosengardten som är regissören som står bakom Östgötateaterns uppsättning av pjäsen som har premiär i Norrköping på lördag.

– Jag tror faktiskt inte vi har kommit så himla mycket längre. Om man skrapar lite på ytan tycker vi ganska mycket om andra människors livsval. Att skaffa barn idag som ensamstående är ganska radikalt, säger Martin Rosengardten.

Är det så?

– Många ger sken av att det ska vara helt okej men det är inte alltid så. Man blir ganska ifrågasatt från både det ena och andra hållet.

Ensam sätts alltså upp på Östgötateatern på lördag, 16 april, och kommer sedan åka på landsturné med riksteatern.