Ännu inga svar från misstänkt doktorand

1:26 min

Den doktorand vid Uppsala universitet som greps på onsdagen idag misstänkt för att bland annat ha sålt gift på nätet, har inte velat svara på några frågor i samband med gripandet. 

Han har nu fått en advokat och ska förhöras under eftermiddagen eller kvällen.

– Han greps helt odramatiskt i sin bostad på förmiddagen, han har varit anhållen i sin frånvaro och misstänks för en rad brott, säger Christer Nordström, polisens presstalesperson.

Mannen är misstänkt för försök till grov utpressning eller medhjälp till det, narkotikabrott - framställan och överlåtelse.
Han misstänks också för förberedelse till spridande av gift som bedöms som ett grovt brott och brott mot lagen om krigsmateriel
Det handlar om handel på nätet med droger och giftiga preparat.

– Han misstänks också för ett fall där vi misstänker att han skickat ett giftigt ämne i ett utpressningsärende, säger Christer Nordström

På universitetet har anställda idag informerats om vad som hänt. 

– Vi arbetar internt med att ge information till personalen nu, och se om någon behöver stöd, säger kommunikationsdirektör Pernilla Björk vid Uppsala universitet.

– Vi får följa utredningen och analysera om det är något vi kan göra annorlunda. Vi arbetar ju hela tiden med säkerhetsfrågor och inom universitetet är det många som hanterar kemikalier och vi vet ju inte vad det här rör sig om, men det är sådana saker som det här kanske leder till framöver.

Kan det alltså röra sig om kemikalier som personen fått tag på på universitetet?

– Det vet vi inte. Det får utredningen visa, säger Pernilla Björk.