Turista i Laholm i den virtuella verkligheten

5:37 min

Se rummen i den gamla borgen i Laholm som i verkliga världen bara är ruiner eller titta in i Lugnarohögen ett år innan den åter öppnas är några möjligheter med Virtual Reality.

När Laholms kommun tog fram visitlaholm.se togs det många 360-gradersbilder där man nu med speciella glasögon kan se och uppleva Laholm från luften genom virtual reality.

– Man kan se en plats som om man vore där, berättar utvecklingschefen i Laholms kommun Ulf Mattsson.

Det ger turister och besökare i Laholm möjlighet att uppleva Laholm på ett helt nytt sätt. Man planerar även i framtiden kunna återskapa försvunna Laholmsmiljöer som inte längre finns kvar i den verkliga världen.

– Man kan då återskapa historiska byggnader och ta foton inne i 3D-animationer som man till exempel gör med nya hus, men istället återskapa miljöer som inte finns längre.

Det som i så fall skulle kunna vara aktuellt att återskapa i datorns värld är borgen som man idag bara kan se ruinerna av.

– Ett annat exempel är Lugnarohögen som vi håller på att försöka få i ordning men det kommer ta ett tag till. Det är möjligt att besökare redan i sommar att gå in och se hur det ser ut där.