Torghandlare i Ängelholm missnöjda efter flytt

1:27 min

Efter cirka två månader på Rönnegatan konstaterar torghandlarna i Ängelholm att flytten från Stortorget blev just så fel som de hade befarat.

Handlarna tvingades flytta från torget för att göra plats åt stadens 500-års-firandet i år.

P4 Kristianstad berättade i höstas att kommunen lovade handlarna att bland annat marknadsföra deras nya plats, men det har de inte sett något av enligt Peter Eek, en av torghandlarna som haft torghandel i Ängelholm i 30 år.

– De har lovade att de skulle bygga upp permanenta torgstånd till oss här, och de skulle annonsera i tidningen att vi står här men inget av det har de gjort, säger han.

Peter Eek är märkbart irriterad över sin och de andra handlarnas situation. Den nya platsen som de blev tilldelade är en liten parkeringsplats på Rönnegatan, Men där är det så trångt att handlarna har svårt att lasta sina saker då både Peter och grönsakshandlaren Samir Mezher ska lasta på och av sina varor.

På grund av platsbrist tvingas Samir Mezher ibland backa in på gågatan vilket är en fara för allmänheten då sikten inte är bra, säger Samirs fru Ronya Mezher som arbetar tillsammans med honom.

– Där finns det barn och gamla på gågatan, och det är inte lätt att se dem, säger hon.

För paret Mezher har flytten inte bara inneburit att arbetet är tungrott då de ibland tvingas parkera lastbilen på en annan gata och bära fram sina saker till Rönnegatan, de har även förlorat ekonomiskt den.

– Vi har förlorat minst 50 % på att stå här, säger Samir Mezher.

Samtliga torghandlare vill tillbaks till torget igen, även de som säljer kläder, och som får stå på Tingstorget. så här säger Peter Eek om deras situation.

– Det ligger helt off det där Tingstorget. De säljer inte något överhuvud taget, säger han.

De fick flytta för att göra plats åt Ängelholms 500-års firande.

Men året blir inte en fest för torghandlarna som inte bara fått en bökigare arbetssituation på grund för liten arbetsyta, utan de tjänar dessutom mindre sedan de tvingades flytta.

Peter Eek är både besviken och irriterad över flytten och beskriver situationen så här: 

– Det är så dåligt av politikerna och de styrande här i Ängelholm att bara deportera oss hit. Det är väldigt dragit på den här gatan. Det blåser tvärs igenom här, och så får man ingen sol för det höga huset. Och så är det trångt som bara den. Torget är en större och bättre plats, säger han.