TÖREBODA

Frias från våldtäkt - fälls för sexofredande

En pojke i övre tonåren friades i dag från att ha våldtagit en 14-årig flicka på skördefesten i Hajstorp i höstas. Då ord står mot ord döms han istället för sexuellt ofredande av flickan.

Den här händelsen utspelade sig natten mellan den 11 och 12 september förra året. Pojken och flickan hade lämnat de årliga festligheterna kring kanalbron i Hajstorp och tagit sig till ett vindskydd i närheten.

Flickan berättade i rättegången att pojken bett henne följa med till vindskyddet för att de skulle prata om två gemensamma vänner som hamnat i bråk. Men efter att de pratat en stund ska pojken istället gjort närmanden som slutade i en våldtäkt.

Hon berättade också att hon inledningsvis sagt åt honom att sluta, att hon hade sparkat och att hon sedan inte vågade skrika eftersom hon var rädd. När hon slutligen tog sig loss och gick därifrån ska pojken ropat "förlåt" efter henne, sa hon i rättssalen.

Pojken däremot nekade helt till brott i rättegången och sa att han inte varit i vindskyddet överhuvudtaget. 

Det som Skaraborgs tingsrätt i dag konstaterar är att de två varit på platsen tillsammans, att flickan blivit pussad på mot sin vilja och att pojken tagit henne på brösten. Rätten skriver också att man inte betvivlar att pojken dragit ner hennes byxor.

Men när det bokstavligen kommer till samlag backar tingsrätten och hänvisar till de höga beviskrav som finns. Det är "inte med tillräcklig säkerhet utrett" att det gått så långt, står det i domen.

Därför frias pojken från brottet våldtäkt mot barn och döms istället för sexuellt ofredande. Utöver straffet på 60 timmars ungdomstjänst ska pojken betala 11 000 kronor till flickan i skadestånd.