M-ordförande om Abrahamsson: Dumt sätt att uttrycka sig

1:50 min

Det moderata kommunalrådet i Sotenäs Mats Abrahamsson får nu intern kritik efter att han i sociala medier skrivit kommentaren KSP 58 (kulspruta 58) om en misstänkt gruppvåldtäkt i Tyskland.

Mats Abrahamsson har skrivit på Facebook vad som kan uppfattas som att misstänkta våldtäktsmän bör skjutas.

Det var den 26:e mars som han kommenterade en artikel om en misstänkt gruppvåldtäkt i Tyskland. Mats Abrahamssons enda kommentar är: "KSP 58". Beteckningen för militärens kulspruta 58.

Ulla Christensson Ljunglide, som är ordförande för Moderaterna i Sotenäs, tycker att det är olämpligt att skriva så.

– Med den andemeningen som finns bakom så är det ett mycket dumt sätt att uttrycka sig på, säger hon. 

Hur detta kommer påverka förtroendet för Mats Abrahamsson kan Ulla Christensson Ljunglide inte svara på nu. Hon säger bara att hon anser att Moderaterna inte ska uttrycka sig på det här sättet.

Vad får detta för konsekvenser för Mats Abrahamsson och hans politiska roll? 

– Vi har överhuvudtaget inte diskuterat det, så det är en icke-fråga för mig för ögonblicket. Men jag kommer givetvis diskutera lämpligheten, vad vi andra kan lära oss utav detta. Men någon annan analys över vad som kan hända framöver har vi inte hunnit göra ännu, säger Ulla Christensson Ljunglide.

Företrädare för Miljöpartiet och Socialdemokraterna i Sotenäs är också kritiska till hur Mats Abrahamsson har uttryckt sig. 

– Det är otroligt olämpligt, säger Annica Erlandsson (S), andra vice ordförande i utbildningsnämnden i Sotenäs. 

Hur påverkas ditt förtroende för Mats Abrahamsson av det här? 

– Jag tycker det är jättetråkigt. Men det är inte första gången han har uttalat sig på liknande sätt, så jag är inte speciellt förvånad. 

Vilka tycker du att konsekvenserna borde bli för honom som kommunalråd?

– Jag lämnar det åt Alliansen att avgöra hans öde. Jag tycker bara att det är ett väldigt tråkigt uttalande, säger Annica Erlandsson (S). 

P4 Väst har dessutom varit i kontakt med de tre övriga allianspartierna i Sotenäs. Centerpartiets ordförande säger sig ha fortsatt fullt förtroende för Mats Abrahamsson. Liberalerna tycker att frågan ska skötas internt inom Moderaterna. Kristdemokraternas gruppledare i Sotenäs Ola Strand säger att kommentaren är olycklig och att han vill ha svar av Mats Abrahamsson innan han bestämmer sig för en uppfattning i frågan.