En av årets bästa filmer får premiär

4:24 min

Den danska efterkrigsskildringen Under sanden får vår recensent att kisa, vrida sig av spänning i biofåtöljen och sen komma med omdömet explosivt bra.

Andra världskriget är slut och kvar under sanden på de danska stränderna finns två miljoner minor nedgrävda. De ligger där färdiga att explodera om någon trampar på dom. För att röja stränderna så tvingas unga tyskar att snabbutbildas och sen krypande söka av centimeter efter centimeter av strandlinjen.

Jag sitter i biofåtöljen och väntar på nästa explosion. De unga tyskarnas befäl är dansk och ryter åt dem att sätta fart, att de inte ska tro att danskarna gillar dom. Det här berättas nära med mycket bra skådespel. Det sandiga, skitiga och nära döden upplevelsefyllda minletandet växlas med bilder på de unga pojkarna som hittar en skalbagge som de leker med när arbetet är slut för dagen.

Den danska filmen Under Sanden känns i kroppen när jag sitter där i biomörkret. Jag kisar, rör mig och spänner mig. 

Kontrasterna och den högexplosiva spänningen gör att jag ger en femma till Under sanden.

Michael Moore fortsätter utmana den konservativa delen av USA. I nya Where to invade next ger han sig ut i världen, främst i Europa, för att sno med idéer hem till USA. Han ersätter den amerikanska armén som ju inte vunnit ett enda krig sen andra världskriget och han ska ensam invadera andra länder. Det här görs nästan överdrivet komiskt en bra bit in i den två timmar långa dokumentären - om man nu kan kalla Where to invade next det.

Mot slutet av filmen skruvas allvaret upp. Vi möter Vigdis Finnbogadottir, den första kvinnliga demokratiskt valda statschefen, som Michael Moore pratar jämställdhet men. För att sen hamna i Norge där den humana fångvården ges en bra stund. Synd att startsträckan dit var så lång.

Mitt betyg till Where to invade next blir en trea.

Suzanne Osten skildrar ett barn med en mamma som är schizofren i Flickan, mamman och demonerna. Mycket av förhandspratet har handlat om åldersgränsen på filmen, men hur är filmen då?

Vi möter Ti som är åtta år och lever med sin mamma. Och mammans demoner.

Det är inte en diskbänksskildring. Det är teatraliskt, glittrigt och skräpigt på samma gång.

Suzanne Osten har hämtat från egna upplevelser, lagt till från andras erfarenheter och dragit ifrån en del. Med dessa bitar har hon gjort en film som ibland bränner till i flickans utsatthet med den schizofrena mamman och ibland är den bara intressant.

Flickan, mamman och demonerna hamnar på en trea i betyg.

Den tecknade Djungelboken är en av mina favoriter och en av de första stora upplevelserna på bio med skratten, alla replikerna, det sköna svänget, det lagom otäcka och det rörande slutet.

Nu görs Djungelboken som spelfilm där allt är inspelat i studio. En pojke gör Mowgli och djuren och naturen är datoranimerade. Med dagens teknik blir det bra och inget som man sitter och suckar över. Däremot frestas regissör och producenter att vräka på.

Det blir ibland lite för många djur i scenerna, ljudet dras upp och actionscenerna blir spektakulära. Och då tycker jag att charmen med den tecknade Djungelboken från slutet av 1960-talet tappats bort.

Det här blir familjeaction i djungeln, okej för den som vill ha det, men ingen ny klassiker. Mitt betyg blir en trea.

Läs fler recensioner på Björns filmguide