Forskare: Våga prata med de äldre om döden

1:35 min

De allra äldsta, över 95 år, blir sällan frågade om sina önskningar och funderingar inför döden – även om de gärna vill prata om det. Det visar en studie från brittiska forskare.

Karin Josefsson är docent i vårdvetenskap och djupt engagerad i äldrevården. Hon tycker det är viktigt att våga prata om döden. Inte bara med äldre, utan med alla.

– Döden är ju en del av livet. Det är det enda vi säkert vet ska ske med oss alla. Vi ska alla dö, säger hon.

I en studie baserad på långa intervjuer har forskare från University of Cambridge frågat äldre över 95 år om deras inställning till livet och tankar kring döden.

Det visade sig att deras tankar inte var så annorlunda jämfört med yngre. Det mesta handlade om att ta dagen som den kommer, och en önskan om en fin och fridfull död.

Men kanske är det inte egentligen svaren som är det viktiga, tycker Karin Josefsson. Det som är viktigt är att man faktiskt frågar eftersom det kanske inte sker i tillräcklig utsträckning. 

– Det som är styrkan i den här studien är att man faktiskt frågar de här människorna, de som berörs. Och det drar paralleller till dem som arbetar praktiskt inom äldrevården. Det är viktigt att personalen faktiskt ställer frågor som "Hur mår du? Vad tänker du om det här? Vad behöver du, idag?", säger Karin Josefsson.

Om man inte frågar får man inte veta, menar Karin Josefsson, som sedan berättar om en kvinna som brukade vårda sin äldre mamma.

– Hon kom till sin mamma under hennes sista dag i livet, och frågade "Vad behöver du idag?" Då fick hon svaret "Jag vill känna höstvinden mot mina kinder". Och sådant kan man aldrig veta om man inte direkt frågar.

Källa: Death and the oldest old: Attitudes and preferences for end-of-Life care - qualitative research within a population-based cohort study. Jane Fleming, et al, 2016. PlosOne.