Rädslan ökar bland bokhandlare och författare i Hongkong

1:50 min

Under vintern har fem bokförläggare och bokhandlare i Hongkong försvunnit på märkliga sätt. Det gäller personer som arbetat med Causewaybay bookshop. Det som skakat Hongkong mest är försvinnandet av Lee Bo, ägaren till bokaffären.

Causewaybay bookshop är bokhandel som säljer så kallade förbjudna böcker; såna som de kinesiska mydigheterna inte tillåter och anses känslig.

Nu är andra förläggare oroliga för sin verksamhet eftersom vanliga konsumenter blivit så skrämda och inte längre vågar köpa böckerna.

Kulturkorrespondenten Lisa Bergström besökte bokhandeln i Hongkong. Allt är mycket märkligt i turerna kring Causewaybay books, men en sak är mycket tydlig. Förläggare, författare och konsumenter har blivit skrämda av händelserna.

Den litteratur det rör sig om, som sålts i bokhandeln, är mycket populär. Många Mainlanders, som Hongkong-borna kallar kineserna, kommer hit och handlar böcker på semestern. De brukade sälja som smör. Folk är nyfikna på berättelser om makten. Men att rädslan ökat efter det att Causewaybay books stängde,  är något som förläggaren Bao Pu vittnar om. 

- Nu vågar de inte ens köpa med sig ett exemplar för hemmabruk, säger Bao Pu, som är orolig för verksamheten.


Ett längre reportage om detta kommer i Studio ett 14 april.