Högtryck på Göteborgs bostadsmarknad

1:28 min

Bostadsmarknaden i Göteborg har blivit hetare än den i Stockholm, enligt en ny mäklarbarometer från bolåneföretaget SBAB. I Göteborg är det nu var fjärde bostadsrätt och var femte villa som hinner säljas före ordinarie visning.

– Överlag är det många bostäder som säljs innan ordinarie visning, framför allt i Göteborg, säger SBAB:s chefsekonom Tor Borg.

– Göteborg seglar väl nu upp som den hetaste marknaden. Hetare än i Stockholm, definitivt.

Stark efterfrågan på bostäder pressar ner försäljningstiderna, enligt SBAB. För andra året i rad har bolåneföretaget frågat mäklare i de tre storstäderna om hur vanligt det är att bostäder säljs före ordinarie visning.

Enligt Tor Borg är detta en bra värdemätare på trycket på en lokal bostadsmarknad.

– Köparna står på kö och är beredda att ge bud innan man ens kanske har hunnit titta ordentligt på bostaden. Det säger ju att det är ett väldigt tryck på marknaden.

I Göteborg är det nu 24 procent av bostadsrätterna och 20 procent av småhusen som säljs före ordinarie visning. Det är en rejäl ökning jämfört med motsvarande mätning i fjol, och en större andel än i övriga storstäder.

– Utbudet ökar inte i takt med efterfrågan, så det finns förutsättningar för att det här kan hålla. Det kan alltid hända saker som omkullkastar det här, men just nu tycker jag att det ser väldigt starkt ut, säger Tor Borg till Ekot.

Jämfört med i fjol har andelen snabba bostadsförsäljningar sjunkit i Stockholm, medan de i Malmö ligger kvar på ungefär oförändrad nivå.

Totalt är det 220 mäklare i Stockholm, Göteborg och Malmö som ingår i SBAB:s enkät.