Video på bundna flyktingar väcker protester i Bulgarien

1:41 min

I Bulgarien inleder nu myndigheterna en undersökning om misshandel av migranter vid flera olika tillfällen. I början av veckan spreds en video där flera män utsätts för våld. Den har väckt starka protester bland människorättsgrupper, vilket fått premiärministern att svänga.

– Gå tillbaka till Turkiet. Nu. Turkiet, Turkiet. Genast! Inte Bulgarien, hörs en manlig röst säga på videon, medan mobiltelefonen zoomar in några migranter, som ligger på marken bland lövträden. Deras händer binds ihop på ryggen med plast.

Videon visar migranternas ansikten, men inte förövarnas. I går greps trots det en bulgar misstänkt för att ha deltagit i misshandeln, som enligt inrikesministeriet skedde i en skog ungefär 5 km från gränsen till Turkiet.

Bilderna har väckt stark kritik, som kanske leder till en förändrad attityd hos bulgariska myndigheter. Det är känt sedan länge att det finns flera våldsgrupper i Bulgarien som ger sig på migranter.

Fram till nu har landets premiärminister Boiko Borisov hyllat dem för att de, som han sagt, bidrar till gränskontrollen och även gränspolischefen ska enligt tidningen The Guardian ha sagt att våldsverkarna ska mötas med uppmuntran, men sedan medierna kablat ut protester och kritik byter nu landets ledning fot och vill se granskningar av våldsgruppernas aktioner.

Bulgarisk polis ska, enligt Reuters, ha gripit ungefär 10 000 syrier och afghaner i år. I nyhetsflödet droppar det kontinuerligt in notiser om migranter som tar sig över gränsen i skydd av mörkret och med hjälp av smugglare. Längs med merparten av gränsen finns höga staket.