Alpint och längd

Klövsjö Para Ski Days vill få fler att våga satsa på sin idrott

3:33 min

I helgen arrangeras ett stort nationellt skidläger i Klövsjö för barn och ungdomar med en funktionsnedsättning - Klövsjö Para Ski Days.

Ett 20-tal barn- och ungdomar kommer att samlas i Klövsjö i helgen för att träna ihop och tävla om de åtråvärda platserna till Special Olympics World Winter Games i Österrike 2017.

Det är Åsarna IK och Klövsjö Alpina som står bakom arrangemanget tillsammans med Parasport Jämtland/Härjedalen. Det här är ett helt nytt event som de hoppas ska kunna bidra till att locka fler funktionshindrade till sporterna. Idag är det för få som vågar söka upp en idrottsförening och som vågar satsa på sin idrott, säger Kristina Göransson som jobbar på Fjällgymnasiet och är aktiv i Åsarna IK.

Fjällgymnasiet i Bergs kommun är också med och arrangerar. För tre år sedan blev de det första gymnasiet i landet att starta en nationell idrottsutbildning inom längdskidåkning och alpint för gymnasiesärskoleelever. Men tyvärr har de inte haft en enda sökande.

– Därför känner vi att vi måste bidra till den processen inom idrottssverige. Att få fler, oavsett förutsättning, att kunna satsa på sin idrott och nå sin absoluta potential om det är det man vill med sin idrott. Därför har vi skapat den här grogrunden, eller plattformen, som vi hoppas ska vara en rekryteringsbas för idrottssverige med paralympiska förtecken.