273 miljoner till Uppsala län i nytt statsbidrag

2:14 min

Samtliga kommuner i länet får minst åtta miljoner vardera och Uppsala kommun får ett extra statsbidrag nästa år på 131 miljoner kronor. Det berättade biträdande finansministern, Per Bolund (MP), när han besökte Uppsala på onsdagen. 

Per Bolund (MP) hade tagit sig till en cykelverkstad i stan för att presentera regeringens vårbudget. Med de extra statsbidragen vill regeringen stödja det arbete som kommunerna gör, säger han. 

– Vi vill skjuta till de pengar som behövs för att man ska kunna ha en bra verksamhet. Det här en välfärdssatsning på historisk nivå. Det kommer kunna göra stor skillnad i att investera i flera lärare och nya skolor och satsa på vård och omsorg. 

– Vi kommer ha ett budgetarbete under våren som vi presenterar till hösten. Uppsala är en av de kommuner som tagit emot flest ensamkommande barn så det är självklart att vi behöver göra satsningar på skolan, säger Maria Gardfjell (MP) kommunalråd i Uppsala

Den stora nyheten i budgetpresentationen var hur mycket pengar de olika kommunerna får i extra statsbidrag för nästa år, totalt 10 miljarder. Uppsala kommun får alltså 131 miljoner, Enköping 25 miljoner, Tierp 10 miljoner, Östhammar 9 miljoner och övriga kommuner i länet 8 miljoner var. Till det kommer att landstinget i Uppsala får 63 miljoner.

Den borgerliga oppositionen i Uppsala kommun är kritisk. Moderaternas Therez Olsson menar att de ökade kostnaderna för kommunerna är mångdubbelt större än de pengar som nu anslås. Och Centerpartiets Stefan Hanna är orolig över att det finns underskott i offentliga finanserna i Sverige trots att det råder högkonjunktur.

– Jag är besviken framför allt som invånare i Uppsala och Sverige. Jag orolig för vår utveckling faktiskt, det är inte givet att vi kan fortsätta vara ett välfärdsland och nu är läget allvarligt, säger han. 

Regeringens förhoppning med bidraget är över 10 000 fler anställda inom välfärden i hela landet.

Såhär fördelas de 273 miljonerna i Uppsala län:

Enköping: 26 miljoner
Heby: 9 miljoner
Håbo: 8 miljoner
Knivsta 8 miljoner
Tierp 11 miljoner
Uppsala 131 miljoner
Älvkarleby 8 miljoner
Östhammar 9 miljoner
Uppsala läns landsting 63 miljoner