Sofie Olsson: "Han dog i min famn"

0:38 min

För en månad sen hände något ofattbart. Sofie Olsson från Ljusdal var med om att hennes son för en kort stund dog i hennes famn. Han drabbades av så kallad plötslig spädbarnsdöd. För Sofie och hennes son Hamilton gick det bra. Men för familjen Rosin slutade det i totalt mörker. 

Deras hus ligger precis vid vattnet i Ljusdal och solen värmer rejält. Vid köksbordet sitter jag och Leena Rosin och bläddrar i ett fotoalbum. Men inte vilket fotoalbum som helst utan Robins fotoalbum. Vi bläddrar fram till sista sidan i albumet.

– Det är den sista bilden på Robin i livet, tagen två timmar innan han dog i plötslig spädbarnsdöd, säger Leena Rosin med gråten i halsen. 

Robin var en 6 veckor gammal bebis och på bilden är han frisk och kry. Han ligger i famnen hos en nära vän till familjen och äter mat ur en nappflaska. Men två timmar efter att bilden tagits hittas han död i sin vagn.

Plötslig spädbarnsdöd är mycket ovanligt och man vet inte riktigt vad orsaken är. Men en möjlig orsak kan vara att barnet får ett andningsstopp.

Sofie Olsson sitter på tåget på väg hem till Ljusdal efter en dag i Gävle med sina barn. Men helt plötslig känner hon hur hennes son Hamilton blir extra tung i hennes famn.

– Jag ser att hans färg helt försvinner, han blir likblek och han dör i min famn. Pulsen och allting försvann, säger Sofie Olsson.

Paniken på tåget var total men Sofie samlade sig.

– Om jag får panik nu och ställer mig och blir helt hysterisk då har jag ingen son kvar, berättar hon.

Sofie agerade snabbt och bad om kallt vatten att badda Hamilton med och när tåget stannade gick hon fort ut på perrongen och tillslut så tittade han upp. För Sofie Olsson och hennes familj slutade allting lyckligt, men för Leena Rosin lever smärtan kvar.

I oktober har det gått 29 år sedan Robin dog i plötslig spädbarnsdöd. 

– Man säger att tiden läker alla sår, i helvete att det gör. Men man lär sig leva med det, säger Leena Rosin.

Hör hela intervjun med både Sofie Olsson och Leena Rosin här nedan