Fotbollsklubbarna ska minska fyllan på arenorna

Var tionde person som besöker Djurgården, AIK och Hammarbys hemmamatcher är kraftigt berusade, enligt en undersökning som organisationen Stockholm förebygger Alkohol- och Drogproblem har gjort.

Undersökningen "Fotboll utan fylla" gjordes genom att man testade promillehalten på var tredje besökare under åtta fotbollsmatcher på Tele2 Arena och Friends Arena i Stockholm förra året.

Av de som testades visade det sig att varannan person hade druckit alkohol, och att var tionde person var kraftigt berusad, alltså hade över en promille i kroppen.

Nu vill fotbollsklubbarna minska antalet fulla personer på arenorna. Jonas Riedel arbetar med kommunikation på Djurgården fotboll, och han är glad över att de nu har fått siffror som de kan arbeta med.

Jag blev lite överraskad. Jag trodde inte att det var så många som var kraftigt berusade. Men det är bra att vi har något att jobba efter nu.


Inget alkoholförbud

Vad som är nästa steg är inte helt klart, men målet är att få ner antalet fulla personer, eftersom de kan vara en säkerhetsrisk och dessutom förstöra för de som går på fotbollsmatchen för att få en härlig och trygg upplevelse.

Det är dock inte tal om att helt ta bort alkohol från arenorna.

– Det är helt okej att dricka ett par öl. Det vi vill göra är att få ner de tio procent som är fulla, säger Juan-Pablo Roa som är VD för IQ.