Kritik i Europaparlamentet mot uppgörelsen med Turkiet

2:16 min

I dag på förmiddagen har Europaparlamentet i Strasbourg debatterat EU:s uppgörelse med Turkiet, den som innebär att flyktingar och migranter skickas tillbaka till Turkiet. EU:s ordförande Donald Tusk medgav att uppgörelsen har klara brister men det fanns inget alternativ, sade Tusk.

– Huvudmålet med överenskommelsen var att stoppa olaglig migration till Europa. Utan det skulle vi inte kunnat undvika en politisk katastrof, sade Donald Tusk.

Han sade också att flyktingströmmen nu går en annan väg via Libyen och Medelhavet.

– Vi måste vara beredda att hjälpa och visa solidaritet till Italien och Malta om de ber om det.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker sade att av alla lösningar var detta den bästa trots alla svaga punkter.

Han kritiserade också att Turkiet kallat upp den tyske ambassadören på grund av en tysk satirisk dikt om Erdogan, något han fick applåder för.

– Det för inte Turkiet närmare oss utan tvärtom, sade Juncker.

Betydligt hårdare i samma ämne var liberalernas ledare Guy Verhofstad som sa att Erdogan använde flyktingar som vapen bland annat när det gäller yttrandefrihet:

– Vi har redan gett Erdogan nycklarna till Europa. Nu håller vi på att ge honom nycklarna till våra nyhetsredaktioner, sa Verhofstad.

Nigel Farage som vill att Storbritannien ska lämna EU sa att uppgörelsen blir ett vapen i den brittiska folkomröstningen.

– Den grupp som kommer vara nöjda med det här är IS. De har fått in 5000 personer i Europa. Det är vad vad folkomröstningen handlar om. Vi kommer att rösta för att lämna EU. Vi kommer att rösta för att lämna EU och för att sätta vår egen säkerhet i första rummet, sade Nigel Farage.