Programtips P3

Söndag 1 maj i Pira & Bråding i P3: Jill om att bli misshandlad av killen man älskar

Kl. 14.03-16.00.
När Jill är 17 år blir hon kär i en två år äldre kille. De blir ett par men det är framförallt han som dikterar villkoren för deras relation. Men eftersom Jill är kär anpassar hon sig efter hans behov och krav. Krav som blir till hot som tillslut leder till fysiskt våld.

I fjortonde programmet av Pira & Bråding träffar vi Jill som när hon är 17 år träffar sin första kärlek. Den två år äldre, karismatiska killen på internatskolan hon går på. Deras relation växer snabbt till någonting som tar upp största delen av hennes liv. De två gör i stort sett allt tillsammans. Han blir ganska snabbt den som tar initiativen och dikterar villkoren. Men Jill är kär, hon älskar sin kille och gör sitt bästa för att anpassa sig efter hans behov. Hon slutar att gråta eftersom han blir arg då. Hon slutar skratta eftersom han tycker att hon tar för mycket plats då. Hon slutar till och med att umgås med sina vänner. Allt eftersom hennes kille anser att det inte är bra för henne. När Jill är 23år gammal, nygift och väntar deras första barn, övergår den psykiska misshandeln för första gången till fysiskt våld.

- Vi parkerar bilen och när jag tittar på honom så är han svart i blicken. Han är rejält upprörd över något jag sagt. Han böjer sig över mig, öppnar bildörren och sparkar ut mig på marken. Han går runt bilen, tar tag i mitt hår och släpar mig och min gravidmage upp för grusgången.

Vad Jill än gör så är det fel. Vad någon annan än gör som får hennes man att bli arg, så är det Jills fel. Om han är otrogen mot henne, så är det Jills fel eftersom hon drivit honom till det på grund av sin osexiga kropp. Och varje gång straffas hon med våld och grova hot. De skaffar ännu ett barn men våldet blir bara allt grövre och grövre. Tillslut så ger han sig till och med på Jill framför barnen. Han hotar att döda hela familjen om hon inte gör som han säger.

Hör Jill berätta om sin första kärlek. En kärlek som ledde henne rakt in i en lång relation fylld av hot, våld och sexuella övergrepp. Och hur hon tillslut lyckades att ta sig därifrån, totalt skräckslagen i tron om att hennes man skulle döda båda henne och barnen.

Pira & Bråding i P3 med Sanna Bråding, söndag 14:03-16:00.