Programtips P3

Söndag 1 maj i P3 Dokumentär: Flyktingbåtarna till Gotland på 1990-talet

Kl. 18.03–20.00.
Fiskefartyget Priekule kommer till Slite hamn en januarimorgon 1993. I lastrummen finns 391 flyktingar som kommer iland efter sju dagars båtresa över ett stormigt Östersjön, i en båt avsedd för högst 26 personer.

I början av 1990-talet kommer det ett antal flyktingbåtar till Sverige och många av dem kommer till den gotländska östkusten mellan åren 1992 och 1995.

– Det var som en mardröm för mig. Jag skulle aldrig kunna tro att man kan klara av en sådan här resa på en liten fiskebåt, säger Ali Fradi var med på en av båtarna som en januarimorgon 1993 kommer till gotländska Slite.

391 personer har åkt över ett stormigt Östersjön i en båt avsedd för högst 26 personer. Lokman Atroshi var också med på den båten.

– Vi blev packade i den båten. Varje människa hade ungefär 20-30 centimeter att stå eller sitta på, säger Lokman Atroshi.

Båten har åkt från Riga i Lettland och de flesta är kurder och irakier som har flytt undan Saddam Husseins styre och Kuwaitkrigets bomber. Ali Fradi flydde från sin hemstad Bagdad.

– Vi kommer från situationer där vi haft krig i våra länder. Då är man är beredd att offra sitt liv för att fly och starta ett nytt liv.

Några timmar innan fiskefartyget Priekule kommer till Slite hamn har kustbevakarna vid den gotländska östkusten fått radiokontakt med fartygets besättning som förklarat att de fått problem med maskineriet. När fartyget fått hjälp in till Slite hamn öppnas luckan till lastrummet och 391 personer kommer iland efter sju dagars båtresa. Kustbevakaren Folke Gustafsson hade förväntat sig en besättning om högst sex personer ombord.

– Det var som att öppna locket på en bikupa vill jag påstå, folk kastade sig ut på kajen här, säger Folke Gustafsson.

För gotlänningarna väcker flyktingbåtarna minnen till liv, minnen av människor på flykt. I slutet av andra världskriget kom tusentals flyktingar som flydde undan Sovjets ockupation av Baltikum. När flyktingar kommer med båtar över Östersjön fem decennier senare reagerar både politiker och massmedier som om en stundad katastrof väntar Sverige. Kustbevakaren Lars-Erik Olsson minns hur beredskapen höjdes vid den gotländska kusten.

– Hur många som skulle komma det visste vi inte. De sa att det skulle komma tusentals, säger Lars-Erik Olsson.

Kvällstidningar och politiker målar upp ett skräckscenario om hotet från öst och att miljoner flyktingar väntar i Ryssland på att få ta sig till Sverige. Allt intressefokus kommer att läggas på de besättningsmän som kört båtarna över Östersjön. Regeringen reagerar snabbt och skärper straffen för människosmuggling och samtidigt så ifrågasätts flyktingarnas asylskäl. Medieforskaren Ylva Brune har undersökt artiklar och nyhetsinslag från den våren 1993 då många av flyktingbåtarna kom till Sverige.

– Flyktinginvasion väntar Sverige, två miljoner kan komma hit från öst, så här håller det på hela våren. Flyktingarna ses inte som individer i behov av skydd eller individer som har rätt till skydd, säger Ylva Brune.  

P3 Dokumentär berättar om flyktingbåten Priekule och de människor som efter en lång tids flykt kommer till den gotländska östkusten.

Dokumentären är gjord av Linda Jensen Kidane.

P3 Dokumentär sänds på söndagar kl. 18.03–20.00 i P3.