Miljardinvestering i Husum invigd

4:12 min

Runt 2 miljarder kronor har det finländska företaget Metsä Board investerat vid sitt bruk i Husum. För pengarna har man fått en kartongmaskin som ska förse marknaden i Nordamerika med bl.a. muggar och tallrikar. Idag invigdes investeringen.

Nu är det snart slut med att tillverka papper och investeringen är ett sätt för att enheten i Husum ska överleva på sikt säger både ledning och fack. Två pappersmaskiner stängdes ifjol och 2017 senast upphör papperstillverkningen.

1919 startades massatillverkningen i Husum. Först som ett renodlat massabruk, sedan ett kombinerat massa och pappersbruk. Nu är efterfrågan på tidningspapper mycket dalande och nu har Metsä skapat ett integrerat kartong och massabruk.

Den här investeringen ska på sikt rädda jobben i Husum. Vid årsskiftet fanns det 750 anställda. I samband med att Metsä kom med nyheten om denna miljardinvestering ifjol kom det också ett stort varsel då 200 av de anställda i Husum varslades om uppsägning.Det blev till slut runt 150 men efter pensionsavgångar och andra avtalslösningar kan Pappers idag konstatera att det blir 80 medlemmar som får söka sig andra jobb.

Det är inte bara en kartongmaskin som finns i den här satsningen. Hamnen har byggts ut med 110 meter och i fortsättningen kommer det att gå en båt i veckan med destination Nordamerika. Dit kommer merparten av kartongrullarna att gå. Sett på årsbasis kommer 700 fartyg att komma till hamnen i Husum.

Metsä Board slog på stort i samband med invigningen idag. Hela koncernledningen fanns på plats, tre musiker hämtades från Finland och ett 70 tal VIP gäster fanns på plats. Däribland näringsminister Mikael Damberg.

– Detta är en stor dag. Inte bara för Husum och Örnsköldsvik utan för hela Sverige, kommenterade Damberg betydelsen av den här investeringen