Länet får 395 miljoner till migrationsutgifter

1:25 min

I dag presenterade regeringen sin tilläggsbudget. Och 31 miljarder kronor går till migrationsutgifter, varav Gävleborg får 395 miljoner kronor.

När regeringen i dag presenterade vårbudgeten stod det också klart vilka pengar som fördelas till länet.

Gävleborgs kommuner får dela på 306 miljoner kronor, medan Region Gävleborg får nära 89 miljoner kronor. I Bollnäs, som får drygt 34 miljoner kronor, ska bland annat skolan stärkas.

– Det behöver göras förstärkningar i skola, utbildningar och satsningar mot jobb, säger kommunstyrelsens ordförande Marie Centerwall.

Mest pengar går till Gävle sen följer Söderhamn, Sandviken och Bollnäs.
Och pengarna behövs, menar Marie Centerwall.

– Det här är ett välkommet tillskott eftersom Bollnäs ökat med 450 nya medborgare på två år och enligt prognoser fortsätter det att öka.

Det finns många områden inom Bollnäs kommun som måste förstärkas på grund av en ökad flyktingmottagning menar Centerwall och räknar upp i stort sett alla kommunens förvaltningar. Även om pengarna riktas till migrationsutgifter så kommer kommunens övrig invånare att få del av de satsningar som görs.

– O ja! så är det ju. De medel som avsätts i den kommunala budgeten fördelas till skola och socialtjänst som är de största verksamheterna och de områdena måste förstärkas upp för att inte kvalitén ska försämras och det kommer alla till gagn.