Klimatpengar till Sametinget

SMHI ger Sametinget 900.000 kronor för att ta fram en handlingsplan för klimatanpassning gällande rennäring och samisk kultur.

Regeringen har gett SMHI i uppdrag att fördela 5.6 miljoner kronor till projekt som ska ta fram handlingsplaner och verktyg för anpassning till ett förändrat klimat.

 – Vi har fått in många ansökningar inom varierande samhällssektorer. Det tyder på att både behovet och intresset är påtagligt stort för att arbeta med klimatanpassning, säger SMHIs generaldirektör Rolf Brennerfelt.

Sametinget var en av de myndigheter som sökte och fick tillsammans med tio andra myndigheter pengar. Sametinget ansökte om 990.000 kronor och fick 900.000 kronor.

I Sametingets projektansökan beskriver myndigheten att syftet är att ta fram en samlad bild av hur förändringar i klimatet påverkar rennäring och samisk kultur.

I arbetet med handlingsplanen ska Sametinget analysera vilka problem som kan uppstå och analysera vilka åtgärder som behövs.

Ett av målen är att få kunskap om vilka konsekvenser ett förändrat klimat kan medföra för rennäringen och samisk kultur. Ett annat är att få en tydligt ansvarsfördelning för åtgärder, mellan myndigheten Sametinget samt intresseorganisationer och samebyar.

Främsta målgruppen för handlingsplanen är just samiska organisationer och samebyarna, och Sametinget planerar att genomföra ett antal möten med dessa under framtagandet av en handlingsplan.

Projektet ska ha en referensgrupp och en styrgrupp med personal från Sametinget. Även Samernas Riksförbund, Renägarförbundet, Statens Lantbruksuniversitet (SLU), Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) och Länsstyrelserna i Norrbotten, Västerbotten och Jämtland ska få erbjudanden om att vara med i någon av grupperna.

 – Förhoppningen är att arbetet med dessa handlingsplaner och verktyg ska bidra till att rusta Sverige för klimatförändringarna, säger Rolf Brennerfelt.

Sametingets arbetet med handlingsplanen ska vara klart till den 31 december i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio