Poddtips P3

Torsdag 5 maj i P3 Dokumentär: Spice-epidemin

Kl. 07.00.
Spice var drogen som skulle vara både säker och laglig men som snabbt muterade till en dödsdrog som högstadieelever hamnade på akuten av. Överallt i Sverige ljöd ambulanssirenerna och i det lilla samhället Östra Göinge i norra Skåne höll situationen helt på att spåra ur. Här testades var tionde högstadieelev positivt på spice under 2014 och några av dessa ungdomar medverkar i dokumentären.

Från att ha varit en perifer drog på Flashback blev internetdrogen spice plötsligt den näst vanligaste drogen bland unga i Sverige. 2013 hade nästan en av tre gymnasieelever som använt droger valt att röka spice och bland landets niondeklassare var siffran ännu högre.

Simon var fjorton när han testade första gången.

– Jag förstod ingenting. Det kändes som om varje gång jag blinkade var jag på en annan plats. Tankarna bara for runt, jag visste inte riktigt var jag var, vad som hade hänt, om jag skulle överleva detta.

– Droger har det alltid funnits i samhället, men att det skulle vara näst intill en epidemi – det trodde vi inte i vår vildaste fantasi, säger Rolf Paimensalo, polis i Östra Göinge där var tionde högstadieelev testades positivt på spice 2014.

Drogen marknadsfördes som laglig och säker men det byggde på att kemikalierna hela tiden modifierades för att undgå narkotikaklassificering. De ständiga ändringarna gjorde spice allt farligare och efter ett par muteringar började unga skjutsas till akuten.

Dokumentären är gjord av Lasse Edfast.

P3 Dokumentär: Spice-epidemin släpps som podd idag kl. 07.00. Den går att lyssna på i appen Sveriges Radio Play och på http://sverigesradio.se. P3 Dokumentärerna släpps därefter en gång i veckan, på torsdagar kl. 07.00, fram till midsommar.

P3 Dokumentär: Spice-epidemin sänds även i P3 på söndag 8 maj kl. 18.03–20.00.