Så full är fotbollspubliken

Var tionde åskådare som går på AIK:s, Djurgårdens och Hammarbys matcher är kraftigt berusade. Tio procent hade förra året över en promille alkohol i blodet.

Nu har de tre allsvenska konkurrenterna gått ihop i satsningen "Fotboll utan fylla".

Enligt en blåsstudie som STAD (Stockholm förebygger Alkohol- och drogproblem) genomfört på åtta olika matcher på Tele2 Arena och Friends Arena har promillenivån mätts på sex olika områden, inklusive hemmaklack, bortaklack och familjeläktare.

Att tio procent av besökarna har över 1 promille är inte acceptabelt.

I blåsstudien framkommer att den genomsnittliga promillehalten bland de besökare som druckit alkohol var 0,63.

"Fotboll utan fylla" har som syfte att skapa ett bättre klimat genom att arbeta med frågor som rör alkoholens roll före, under och efter allsvenska matcher.

– Att tio procent av besökarna har över 1 promille är inte acceptabelt och innebär inte bara en säkerhetsrisk utan påverkar troligtvis upplevelsen av våra matcher negativt för en hel del besökare. Här har vi inom AIK, tillsammans med övriga partners i "Fotboll utan Fylla", ett arbete att göra för att minska den siffran och skapa en miljö runt våra matcher som är positiv för alla närvarande, säger Mikael Ahlerup, vd för AIK Fotboll, i ett pressmeddelande.

Även Hammarbys vd, Henrik Kindlund och Djurgårdens vd, Henrik Berggren, är väldigt positiva till projektet.