Mer pengar till naturreservaten i Skaraborg

3:07 min

För första gången på tio år har länsstyrelsen fått ökade anslag för att ta hand om naturreservaten i Skaraborg. I veckan var det dags för åtgärder i Åsarp utanför Falköping där länsstyrelsens naturvårdare skulle bränna bort fjolårsgräset från en torräng.

Med en gasolbrännare tänder Clara Montalba, som är arbetsledare för länsstyrelsen naturvårdsgrupp i Skaraborg, eld på det torra fjolårsgräset. Lågorna sprider sig snabbt över den lilla kullen som ska brännas av. På några minuter är halva kullen avbränd och elden lämnar en matta av förkolnat gräs efter sig. Clara Montalba förklarar varför de gör de här bränningarna

- Det är för att gynna den floran som finns på de här åkerholmarna och kullarna. Och för att det är ett ganska arbetseffektivt sätt att få bort det gamla gräset, så att det som kommer under kan få utrymme, säger hon.

Bränningen i Åsarp är en del av länsstyrelsens åtgärder för att ta hand om naturen i Skaraborg. I år har man fått ökade anslag till arbetet och mest pengar har skötseln av naturreservaten fått. Där höjdes budgeten med nästan femtio procent jämfört med i fjol, och enligt Jörel Holmberg på Naturvårdsenheten i Västra Götaland är pengarna mycket efterlängtade.

- Vi har haft samma budget under nästan tio års tid, och under samma tid har reservaten ökat med nästan hundra stycken. Så vi har ett stort uppdämt behov av mer pengar för att kunna sköta de här områdena, säger hon.

För Skaraborgs del kommer pengarna bland annat gå till att bygga en spång vid Logården, och ett nytt stängsel till Högsböle ängar. I flera av naturreservaten kommer också torrdassen bytas ut mot modernare toaletter.