Goda råd inför köp av fritidshus

Vilken typ av stugsittare är du?

4:01 min

Det finns en hel del att vara uppmärksam på när det gäller att köpa fritidshus. Varje år byter 8000 fritidshus ägare och den största delen är just sommarhus.

Lyssna på Lottas intervju med Josefine Uppling som är analys- och kommunikationschef på Mäklarsamfundet och kolla in hennes checklista för ett lyckat köp.

Först och främst ska du ta dig en rejäl funderare på vem du är. Vad vill du ha en stuga till? Passar du bäst i ödemarken eller vill du och dina barn ha lite sällskap av grannar. Eller kanske vill du ha en liten hipp liten stuga på västkusten nära till nattliv.  

Vill du bo nära sjö, hav eller fjäll? Vill du odla en stor och härlig trädgård eller vill du slippa? Hur nära vill du ha till bekanta och släkt? När du har ställt alla frågor är det läge att titta på ekonomin.

– Slå ihop dina kostnader för ditt boende och lägg på kostnaden för fritidsboendet. Se till att du har en god marginal, säger Josefine Uppling. Om du köper ett renoveringsobjekt är det särskilt viktigt att du anlitar en besiktningsman.

Två trender som finns just nu, enligt Josefine. Det ena är att man vill renovera. Den andra trenden är att man inte alls vill jobba på semestern och att man vill ta det lugnt när man väl är ledig och då ska huset vara nyckelfärdigt.

– Kolla området - Tillbringa en söndag och ägna en dag i området. Ta med dig en termos med kaffe och bjud dina potentiella nya grannar och kolla hur de är.

– Var jobbig vid visningen - ställa alla tänkbara frågor så slipper du otrevliga överraskningar. Se till att du får all information som går att få.

  1. Anlita besiktningsman
  2. Kolla området
  3. Håll stenkoll på ekonomin