358 miljoner till Göteborg i regeringens vårbudget

1:13 min

Det blir extra pengar till kommuner och regioner från staten nästa år om regeringspartiernas vårbudget går igenom, för västra Sverige handlar det om totalt 1.6 miljarder.

Under onsdagen presenterades regeringspartiernas vårbudget. Aida Hadzialic, gymnasie- och kunskapslyftsminister (S), var på plats i Göteborg för att berätta om satsningen.

– I valrörelsen för 2014 beskrev vi socialdemokrater det hela som att någonting höll på att gå sönder i den Svenska välfärden och det är det som vi försöker att rätta till nu med historiskt stora satsningar på välfärden, säger hon.

Västra Götalandsregionen som sköter kollektivtrafik och sjukvård i regionen får 376 miljoner.

Göteborgs kommun får mest mes 358 miljoner kronor. Mölndal får 35 miljoner, Härryda, Kungälv, Lerum, Partille, Stenungsund får mellan 14 och 15 miljoner var. Ale, får tolv, Orust knappt tio och minst av kommunerna i området får Öckerö med 4 miljoner.

Tilldelningen bygger på det vanliga utjämnkingssystemet men hänsyn tas också hur kommunerna tagit ansvar för asylsökande och nyanlända.

Hur resurserna ska användas överlåts åt mottagarna.

- Vi har stor tilltro till kommunerna och vill att proffsen ska vara proffs. Vi förser dem med resurser och finanser och de avgör var pengarna behövs, säger Aida Hadzialic.

I en kommentar till dagens vårbudget säger oppositionskommunalrådet Jonas Ransgård M så här: 

– Det är alltid gott med mer pengar, men det som egentligen är det viktiga är vad den här budgeten innebär på längre sikt.

– Man lånar till alla pengarna och räknar samtidigt med att fler kommer att vara sjukskrivna, att fler kommer att behöva socialbidrag och man minskar satsningen på högre utbildning och forskning.

– På sikt kommer detta att bli försämrade förutsättningar inte bara för Göteborg utan för många kommuner runt omkring i landet. Det tycker jag är allvarligt. Men på kort sikt är det alltid roligt att få mer pengar.