Svårt att upptäcka kvinnor som stympas

1:33 min

Myndigheter är dåliga på att upptäcka unga kvinnor som riskerar att utsättas för könsstympning.

Socialstyrelsens bedömer att det finns 19 000 unga svenska kvinnor i Sverige som riskerar att bli könsstympade. Trots att så många kvinnor och flickor riskerar att fara illa görs nästan inga anmälningar om detta, varken till polis eller socialtjänst, i Stockholms län.

Bita Eschragi, läkare vid specialkliniken för könsstympade på Södersjukhuset, tror att bristen på anmälningar beror på okunskap.

– Man vet inte vad man ska titta efter och har ingen grundläggande kunskap om könsstympning.

Under fjolåret gjordes inga orosanmälningar alls till socialtjänsterna i Södertälje, Botkyrka, Stockholm och Huddinge kommun om barn har könsstympats eller riskerat att könsstympas. Bara en anmälan om könsstympning kom till Stockholmspolisen förra året.

Bita Eschragi trodde att det skulle gjorts fler anmälningar. Kliniken på Södersjukhus får varje år fler och fler kvinnor som har problem efter att ha könsstympats.

– Det pratas för lite om könsstympning. Så fort vi tänker att det inte görs i Sverige, det är då de här barnen kommer att lida.

I hela landet gjordes 13 polisanmälningar i fjol. Men samtliga utredningar lades ner.

Enligt åklagare är problemet dels att det är svårt att bevisa att det skett ett övergrepp, dels att det är en typ av brott där ofta ord står mot ord och ingen vill berätta vad som hänt.

– Migrationen spelar en viktig roll. De som pratar med andra människor inser att det inte är okej att låta sitt barn könsstympas, säger läkaren Bita Eschragi.