Jönköping

Bommen som ska stoppa rattfyllerister

1:31 min

– Här vore det klockrent, säger Tomas Jonsson från MHF, som vill att företag i Jönköping satsar på mobila alkobommar.

Privata företag borde ta större ansvar för sina anställdas nykterhet. Det menar Motorförarnas helnykterhetsförbund, MHF, som nu visat upp en mobil version av alkobommar i Jönköping.

Bommarna har testats i hamnar i Göteborg och Stockholm, men nu vill MHF att de även används vid privata företag.

– Ni har ju ett jättestort logistikcenter och industriområde som ligger lite grann utanför stan. Jag skulle vilja säga att det vore klockrent att ha en sådan central anläggning när man åker in och ut från det området, säger  Tomas Jonsson som är projektledare.

Tomas Jonsson har precis visat hur alkobommen fungerar. Den ena delen ser ut som ett avklippt dammsugarrör som man ska blåsa ganska hårt i - är man nykter öppnar sig bommen. Är man inte det tillkallas polis och tullpersonal som tar fler prover på föraren.

Rattfylleriet är det som dödar flest trafikanter varje år i trafiken, då tycker vi det är oerhört viktigt att man får stopp det, det räddar människoliv helt enkelt.

Sådana här alkobommar har testats i Göteborgs hamn i fyra månader och i Stockholms hamn i 1,5 år. Det har gett bra resultat hittills, enligt MHF.

– Det gick väldigt bra. Vi har testat över 50000 förare och det vi ser, under försöksperioden, är att rattfylleriet har mer än halverats.

Vad vill du ha uträttat, när du åker härifrån?

– Det bästa hade varit om fler hade upptäckt att man kan göra någonting för att stoppa rattfylleriet, företag som själva tar kontakt och säger att det här vore ett ypperligt bra tillfälle för oss att också säkra upp våra transporter.