Bjuv

Kan Findus i Bjuv räddas?

3:25 min

På måndag ska näringslivsminister Mikael Damberg träffa Findus vd och representanter från Nomad Foods. Regeringen vill ha svar på varför verksamheten i Bjuv läggs ner.

Hans-Olof Nilsson, ordförande för Livsmedelsarbetareförbundet, vill att regeringen utövar påtryckningar för att förmå Nomad Foods att sälja anläggningen i Bjuv till någon som vill driva vidare.

– Fabriken är lönsam, man kan nästan säga att det är en spjutspets i svensk livsmedelsproduktion. Jag tror att det måste till politiska påtryckningar på Nomad Foods för att de ska vilja sälja Findus.

Tackar regeringen

Åsa Odell, vice förbundsordförande i Lantbrukarnas riksförbund, LRF, är också av åsikten att regeringen bör sätta tryck på Nomad Foods att sälja anläggningen i Bjuv.

– Om nu inte Nomad Foods är intresserad av en verksamhet i Bjuv så är många andra intresserade. Därför är det så viktigt att Mikael Damberg är så engagerad i frågan, för att sätta tryck på ledningen och hitta nya lösningar, säger hon.

Finns intressenter

Lantmännen tillhör de företag som nämns bland potentiella köpare av Findus anläggning i Bjuv. I dag vill Lantmännen inte kommentera möjligheter eller förutsättningar för en framtida affär.

Lantmännens PR-chef Jenny Svederman skriver i ett mejl att många hört av sig och vill att Lantmännen ska intressera sig för en affär och ser bolaget som en stark aktör. Hon skriver vidare att man måste utgå från affärsmässiga villkor och behöver förstå betydligt mer för att kunna undersöka saken närmare.

En annan aktör som förekommit i spekulationerna kring Bjuvanläggningens och ärtböndernas framtid är Toppfrys i Brålanda. Företagets vd Joakim Bratell håller inte en försäljning av anläggningen till en konkurrent som trolig.

– Det finns en anledning till att Nomad Foods gått ut med beskedet att fabriken ska bort. Jag har svårt att tro att de tillåter en ny aktör att bara sätta upp och köra där. Men vi skulle ha möjlighet att utöka och leverera till Findus.

Så ni skulle legotillverka för Nomad Foods?

– Ja, det är ett scenario, en möjlighet. Absolut.

Har du fört samtal med Nomad Foods?

– Jag har blivit kontaktad av deras vd, så vi kommer att ha ett samtal men vi har inte haft det än.

Kan nyanställa

Skulle Toppfrys producera ärtor för Nomad Foods så påverkar det inga anställda i Bjuv eller skånska ärtbönder.

Joakim Bratell tror att man måste nyanställa ett dussin personer i produktionen i Brålanda. Ärtor kan man inte hämta från Skåne på grund av en tretimmarsregel från skörd till nedfrysning. Han vet ännu inte om och när diskussionerna om en legotillverkning blir av.