Programtips P4

Söndag 1 maj i Svenska ikoner i P4: Lennart Hyland - en hyllad programmakare

På 1960-talet rankades Lennart Hyland som Sveriges kändis nummer ett. Alla visste vem Hyland var, tv- och radiomannen som kunde det mesta. Rigmor Ohlsson har intervjuat personer som funnits i Hylands närhet och det första av två avsnitt sänds den 1 maj.  

I mångas ögon är Lennart Hyland den person som betytt mest för svensk radio och television. Fenomenet Hyland, som förnyade socialreportaget och wallraffade med dold mikrofon innan begreppet ens var uppfunnet. Som slängde manus och refererade ishockey lika snabbt som pucken for fram på isen och bildade skola för kommande sportreportrar.

Inte minst gjorde han underhållningsprogram som fick i stort sett hela svenska folket sitta bänkade runt radioapparaterna på femtiotalet för att lyssna på Karusellen och framför tv:n på sextiotalet för att titta på Hylands hörna.

I programmet medverkar Bengt Feldreich, som kom till radion några år efter Hyland, Siv Malmqvist som slog igenom i Stora famnen som leddes av Hyland, Lena Fürst som producerade flera hörnor, Sam Nilsson, VD för SVT i många år och Tommy Engstrand, sportreportern som blev en av Hylands pojkar.

Svenska Ikoner i P4
Söndagen 1 maj
Kl. 14.03