IFK Kalmar laddar för ny succésäsong

3:36 min

På söndag smäller det. Då spelar IFK Kalmar säsongspremiär i Elitettan på Gröndals IP. Frågan är om laget kan överträffa förra årets succésäsong då man slutade trea.

IFK Kalmar sparkar igång sin andra säsong i Elitettan till helgen. Premiären spelas hemma på Gröndals IP och Östersunds DFF står för motståndet. Frågan inför mötet är om laget kan leva upp till förra årets succésäsong, som avslutades med en tredjeplats. Tränaren Jonas Walfridsson har målsättningen klar.

– Vi ska vara med och slåss i toppen, det är ju ingen hemlighet att vi vill vara det. Om vi får hålla oss skadefria så vet vi att vi ska vara med där uppe, säger han.

Det brukar sägas att andra året i en serie alltid är det tuffaste. Lagen i serien har bättre koll på IFK Kalmar och det är många lag som kommer att vilja vinna på Gröndals gräs, en bedrift som inget lag har lyckats med de senaste två säsongerna.

– Vi är obesegrade här under mina två år och alla lag vet att det är extremt svårt att komma hit. Vi tänker inte förlora här och det ska de andra lagen vara medvetna om.

Inför säsongen 2016 har truppen inte förändrats särskilt mycket. Klubben har varit lugna på transfermarknaden och i stället valt att lita på talanger från de egna leden. Men ett slags nyförvärv kan man ändå säga att det blivit. Skyttedrottningen Linnéa Johansson, som missade större delen av förra året på grund av en knäskada, är tillbaka.

– Förra året var en tuff period så jag är mer sugen nu än någonsin. Det är svårt att sätta ord på hur mycket jag har längtat. Jag är starkare än någonsin, säger hon.

En annan stöttespelare är kaptenen Elin Olofsson som länge såg ut att missa premiären på grund av ett brutet finger, men hon hann bli redo till premiären – som kan bli hennes sista i den blåvita tröjan.

– Förmodligen är det väl det med tanke på arbetssituationen nästa år. Vi får väl se men som det ser ut just nu så kommer det bli så, säger Olofsson.

Men nu är det fullt fokus på den här säsongen och hon kan lova att laget ska göra sitt bästa för att fortsätta bjuda hemmapubliken på segrar.

– En av våra målsättningar är att vara obesegrade här på hemmaplan så det hoppas jag att vi blir. Annars kan vi bjuda på ett bollägande spel där vi förhoppningsvis kan hitta upp mer på mitten. Och så hoppas vi på målkalas även i år, säger kaptenen.