Byggarbetarnas arbetsgivare hotar med "lockout"

1:55 min

Igår berättade vi att 1650 byggarbetare strejkar. De har slutat jobba för att få arbetsgivarna att gå med på deras krav. Nu hotar arbetsgivarna med att stänga ute ännu fler byggarbetare från arbetsplatserna, och låta fackförbunden betala deras löner. Det kallas "lockout".

Strejken kostar mycket pengar för arbetsgivarna. Många av de som strejkar jobbar med sånt som är så viktigt att de andra på arbetsplatsen inte heller kan arbeta.

Det är därför arbetsgivarna tycker att de har rätt att stänga ute många fler från arbetsplatserna. De vill ha en lockout för 12 000 byggarbetare till.

Mats Åkerlind jobbar för arbetsgivarnas organisation, Sveriges Byggindustrier. Han säger att de inte kan ha ansvar för att betala löner till personer som inte strejkar, men som ändå inte kan arbeta.

– Det går ju inte att ha ett betalningsansvar för löner för arbetstagare som är medlemmar i en facklig organisation, där kollegor är uttagna i strejk på ett sätt som gör att de hindras i sitt arbete, säger Mats Åkerlind.

Lockouten kommer börja nästa vecka den 22 april, om det fortfarande är strejk då. Men om fackförbundet och arbetsgivarna lyckas komma överens så kan strejken avbrytas.