STUDIO ETT 13 APRIL

Farlig flyktväg till havs

16 min

I dagarna har det kommit flera rapporter om att tusentals migranter försöker ta sig till Europa via den riskfyllda vägen från Libyen i båt över till Italien. Bara under de två senaste dagarna har 4000 migranter räddats ute till havs av italiensk kustbevakning, säger Carlotta Sami som är UNHCR:s talesperson i Sydeuropa.

– Det är vårsäsongen som börjar nu, i april är det många som försöker ta den här vägen från Libyen till Italien och den är väldigt farlig. Det är främst eritrianer, nigerianer och somalier som kommer den här vägen, säger Sveriges Radios migrationskorrespondent Alice Petrén.

Många migranter har blivit kvar i Libyen i väntan på att våren ska komma och därmed att haven ska lugna sig, för att göra den farliga resan lite mindre riskfylld. Under april kommer den svenska kustbevakningen finnas på plats i Italien.

– Anledningen till att vi är här är att migrationen kan leta sig nya vägar nu när vägen mellan Turkiet och Grekland nästan helt och hållet är stängd. Just nu har vi ett spaningsflygplan som är placerat i Brindisi i Italien, från luften kan vi hjälpa till att förkorta insatstiden och rädda flera liv. säger Mattias Lindholm, presstalesman på Kustbevakningen.