Halland får 293 miljoner kronor i vårbudgeten

1:36 min

Minister Åsa Regnér presenterade under onsdagen regeringens vårbudget i Halmstad. Halland tilldelas 293 miljoner kronor.

Totalt skjuter regeringen till 10 miljarder kronor till landets kommuner och landsting för att kostnaderna i samband med flyktingmottagandet har ökat.

Nästan 293 miljoner kronor får Halland i regeringens vårbudget, därav ska cirka 225 miljoner kronor gå till regionens kommuner och 68 miljoner kronor till landstinget.

– Den sociala barn- och ungdomsvården var under stark press redan när regeringen tillträdde och den har blivit det ännu mer i och med det stora flyktingmottagandet. Jag vet att det är ett område man vill lyfta fram i Halland, säger barn, äldre och jämställdhetsminister Åsa Regnér.

Hon framhöll att Sverige har en stark tillväxt just nu.

– Pengar ska då även gå till skola, vård, äldreomsorg och meningsfulla fritidsaktiviteter, säger hon.

Åsa Regnér poängterade att det även är viktigt att regionerna och kommunerna inte bara tar emot, utan även tar han om resurserna på rätt sätt.

– Ja, man bör klara skolans och socialtjänstens grunduppdrag, som går ut på att fortsätta bygga på den svenska samhällsmodellen, som bygger på jämlikhet och jämställdhet och allas möjligheter oavsett inkomster i familjen.

Pernilla Warg-Malmberg är teamledare på mottagningsenheten på Socialförvaltningens barn och ungdomsavdelning i Halmstad.

– Jag tycker regeringens vårbudgetförslag verkar positiv, säger hon och tillägger att de barn och ungdomar som hon och kollegor träffar i yrket utgör samhällets mest utsatta.

– Det är oerhört positivt att vi lägger mer resurser på dem.

Så du tror på regeringens vårbudget?

– Ja, presentationen låter bra. Sedan får man se vad kommunerna gör med fördelningen av pengarna, säger Pernilla Warg-Malmberg.

Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg kritiserar dock regeringen som han tycker saknar ambitioner för företagen, som är jobb- och integrationsmotorer i samhället.

Detta är något som Hylte-politikern Ronny Lövkvist, socialdemokrat inte håller med om.

– Man får se att detta är en justering på höstens budget och den innehöll många företagssatsningar.

Nyligen sjösatte Hylte kommun ett stort integrationspaket som man nu försöker få att gå med hög kvalitet.

– Så med vårbudgeten kommer vi inte att köra popcorn maskin, utan nu verkställer vi det vi har beslutat, säger han.


Så mycket får kommunerna:

Falkenberg: 46 miljoner kronor

Halmstad: 72 miljoner kronor

Hylte: 26 miljoner kronor

Kungsbacka: 28 miljoner kronor

Laholm: 25 miljoner kronor

Varberg: 29 miljoner kronor