Hemligstämpel sätter stopp för museum där U137 gick på grund

4:19 min

Karlskrona kommun vill köpa den gamla minstationen på östra Hästholmen och göra om den till museum. Men en hemligstämpling sätter käppar i hjulen. 

För kommunen vore det en riktig godbit att komma i besittning av den gamla minstationen. Både som ett minne av de dramatiska dygnen i oktober 1981 när den sovjetiska ubåten U137 gick på grund och som ett minne av det kalla kriget. All utrustning finns nämligen kvar sedan den tiden

– Vi är verkligen intresserade att komma över minstationen, säger Carl-Axel Ottosson på kommunens näringslivsavdelning.

Inte använts på tio år
Han skrev redan 2011 ett brev till Försvarets högkvarter för att visa kommunens intresse. Då fick han beskedet att marinbasen måste säga upp sitt hyresavtal hos Fortifikationsverket. Sedan dess har inget avgörande hänt.

Men trots att den inte använts på tio år är stationen fortfarande hemligstämplad, och det sätter alltså stopp för kommunens planer.

Fler vill öppna upp
De är dessutom inte ensamma om att vilja öppna upp den här spännande platsen för allmänheten. Det vill också minörerna och före detta officerarna Gunnar Medemyr och Ulf Sejlert som jobbar ideellt för att hålla anläggningen i skick. De kan inte förstå vad som skulle kunna vara hemligt i den gamla anläggningen.

– Vi som jobbar här vet ju att anläggningen skrotades för 15,20 år sen, så vi vill gärna veta vad som är hemligt. I så fall kan vi kasta ut de prylarna, säger de.  

Materielsystemet orsaken
Enligt Thomas Sander, infrastruktursamordnare på marinbasen är det ingen utrustning i den gamla minstationen som är hemlig, utan det är det materielsystem som den ingår i som är hemligstämplat. 

– Varken Marinbasen eller jag själv ligger på problemet egentligen, utan det är materielen som gör det, säger han. 

Carl Axel Ottosson säger att kommunen stöter på med jämna mellanrum för att försäkra sig om att stå först i kön om eller när hemligstämpeln väl släpps. Och så har han en spekulation om varför hemligstämpeln inte hävs.

– I dessa orostider kanske Försvaret vill att området ska förbli militärt, säger han.