Regeringen har presenterat sin budget

3:39 min

Idag har regeringen berättat hur de vill använda statens pengar. Finansminister Magdalena Andersson presenterade det som kallas vårbudgeten.

Där står det hur det går för Sveriges ekonomi och vad regeringen vill satsa pengar på.

Finansminister Magdalena Andersson sa att det går bra för Sveriges ekonomi. Sverige har en högre tillväxt än många viktiga länder sa hon.

– Vi har en stark tillväxt, inte minst om vi jämför med vår omvärld, men också historiskt. Vi har ju högre tillväxt än både USA, Tyskland och Storbritannien, och enligt Financial Times så ligger vi faktiskt sexa i världen, tillväxtmässigt just nu, säger Magdalena Andersson.

Regeringen har kommit överens med Vänsterpartiet om hur pengarna ska användas. Vänsterpartiet är inte med i regeringen. Men regeringen behöver stöd från Vänsterpartiet, för att parlamentet riksdagen ska rösta ja till budgeten.

Regeringen kommer att lägga mycket pengar på arbetet med invandrare och flyktingar. Det har kommit väldigt många flyktingar till Sverige, och kostnaderna för att emot dem har också ökat mycket.

Myndigheten Migrationsverket får 31 miljarder kronor, till bland annat bostäder och bidrag till asylsökande.

Regeringen vill också satsa mer pengar på utbildning för nyanlända invandrare, som svenska för invandrare SFI. De har också berättat tidigare att de ger mer pengar till att bedöma och översätta utländska utbildningar till det svenska systemet.

Regeringen kommer också lägga mer pengar på att de som får ett nej på sin asylansökan ska åka tillbaka till sitt hemland.
Polisen får mer pengar för att arbeta med detta. Och Säkerhetspolisen Säpo får mer pengar för att arbeta mot terrorism.

En sak som regeringen har berättat om tidigare är att de vill ge kommunerna 10 miljarder kronor extra varje år. Det ska gå till sånt som skolor och sjukvård. Finansministern säger att det ska göra att det blir 10 000 nya jobb.

Partierna som är i opposition är kritiska till flera saker i regeringens vårbudget.

Oscar Sjöstedt är ansvarig för ekonomi i partiet Sverigedemokraterna. Sverigedemokraterna är väldigt kritiska till att Sverige tar emot många invandrare.

Oscar Sjöstedt säger att det är sinnessjukt att lägga så mycket mer pengar på invandrare och asylsökande än på andra saker i samhället.

– Det är en helt sinnessjuk prioritering. Migration, och det som kallas "nyanlända invandrares etablering", är nu sammantaget större än de samlade statliga kostnaderna för hälsovård, sjukvård och social omsorg, säger Oscar Sjöstedt.