Svensk politik

Fler rutavdrag i vårbudgeten

1:40 min

Vårbudgeten kan synas i trädgårdarna. Förslaget att exempelvis trädbeskärning ska bli en rut-tjänst skulle framförallt få stopp på svart trädbeskärning, tror trädgårdsmästare Charlotta Brandt.

– Nu beskär jag ett fruktträd. Det här är en gammal död gren så det låter lite konstigt när jag sågar, säger trädgårdsmästare Charlotta Brandt.

Hon har precis kommit fram till en villa i Saltsjöbaden där både vårstädning och trädbeskärning står på schemat. Annars är det inte så många som vill ha trädbeskärning.

– Många tycker att det är för dyrt när de inser att just den tjänsten inte ingår i rut, säger hon.

Men Charlotta Brandt tror på mer beskärning framöver, för det kan bli mycket billigare - för kunden.

Från den 1 augusti ska det nämligen gå att göra rut-avdrag för fler trädgårdstjänster. Dessutom ska privatpersoner kunna göra avdrag för flytthjälp och vissa it-tjänster i hemmet, enligt förslaget i vårändringsbudgeten.

En förändring som skulle hämma svartarbetet inom trädbeskärning, tror Charlotta Brandt.

– Väldigt många frågar om de kan få göra det utan kvitto. Men det är inte jag intresserad av. Jag betalar hellre lite skatt, säger hon.

Men ska staten subventionera fruktträdgårdar?

– Nej, kanske inte fruktträdgårdar. Men det handlar det sällan om. De flesta har bara ett par träd i en större trädgård. Och eftersom man får använda rut till annat i trädgården tycker jag inte att det inte är så stor skillnad, säger Charlotta Brandt.

De nya rut-tjänsterna beräknas kosta statskassan en halv miljard under 2016.

Men det är det värt, tycker Dag Ek, som är ute och promenerar i Saltsjöbaden där trädgårdsmästare Charlotta Brandt jobbar i dag.

Han tror att en ändring skulle göra att han använde trädgårdstjänster mer.

– Ja, gubben är gammal och jag kanske behöver det framöver och då kommer jag att göra det, säger han.