Fotboll - inför Damallsvenskan

Piteå hoppas slippa baksmälla efter fjolårets succé

5:11 min

Piteå IF gjorde succé i Damallsvenskan ifjol med en historisk tredjeplats. Men två av lagets stora stjärnor har lämnat inför den här säsongen.

Radiosporten sänder alla matcher i Damallsvenskan 2016 i webbradion och appen Sveriges Radio Play

Piteå var seriens näst bästa publiklag ifjol – endast slagna av Eskilstuna. Men till årets säsong har Piteå tappat två landslagspelare - lagets två största stjärnor, anfallaren Pauline Hammarlund som gjorde 16 mål ifjol i Damallsvenskan har flyttat till Göteborg och mittfältaren Emilia Appelqvist har flyttat till nykomlingarna Djurgården. Så med vilken känsla går Piteå och tränaren Stellan Carlsson in i årets säsong?

– Det är alltid så att när man tappar spelare som har lyckats bra så får man fundera kring det och försöka hitta nya spelare. Man måste tro på sin väg som man väljer att jobba efter och det gör vi och jag tycker att vi har visat bra takter under året, säger Stellan Carlsson.

Det finns en tydlig idé i Piteå om hur laget ska spela och det var den som lade grunden för succén med en tredjeplats ifjol. Det säger mittfältaren Irma Helin som nu gör sin andra säsong i klubben.

– Den är som sagt väldigt tydlig och då är det ganska lätt att förhålla sig till den. Så hade vi en bra organisation och bollen på rätt sida mållinjen många gånger och det slutade lite i succé kan man säga, säger hon.

Innebär det att du känner större press i år att ni ska återupprepa en succé?

– Nej, Piteå som stad har fått ett riktigt go efter det här, Piteå är en fotbollsstad och alla är inne i det här och tycker att det är sjukt häftigt. Men förutsättningarna är annorlunda i år med lite spelarbyten, så det är ingen press jag känner, mer glädje, säger Irma Helin.

En tydlig målsättning för hur högt Piteå ska komma i tabellen i år, det finns inte enligt tränare Stellan Carlsson. Istället har man målsättningar för andra saker, till exempel kroppsspråk.

– Det handlar otroligt mycket om vilka signaler man sänder ut och vi vill vara ett lag som det ska kännas jobbigt att möta, säger Stellan Carlsson.

Pratar ni konkret om hur ni ska se ut?

– Inte så att vi tittar hur vi ska se ut, men vi har gjort så de senaste säsongerna att vi har pratat om vilka signaler vi sänder ut på det viset, och att det påverkar kanske den känsla man har själv som individ, säger Stellan Carlsson.

Irma Helin var tidigt en talang. Som nioåring spelade hon med flickor-14 i Gothia cup och när hon själv var 14 år debuterade hon i damallsvenskan.

Jag är sån där som är född med bollen klistrad på foten.

Och trivs i Piteå, det gör hon. Flytten från Stockholm och Djurgården till Piteå har varit enbart positiv.

– Det är många spelare som har åkt till Piteå som har trivts där, så jag visste att det är många som mår bra i Piteå. Jag bor 20 sekunder från arenan.

Med tanke på Piteås starka publiktillströmning är det uppenbart fler som har nära till arenan. Och publikstödet är en stor fördel för Piteå, menar tränare Stellan Carlsson.

– Vi har haft en väldigt stabil publik i många år i Piteå och så vart det lite extra ifjol när det gick väldigt bra resultatmässigt och det är en väldigt stark idrottsstad Piteå. Publiktillströmningen är en enorm fördel och glädje, säger han.

Piteå spelar premiären på hemmaplan på söndag mot Göteborg - du följer den i webbradion och appen Sveriges Radio Play.