Två svenska kortfilmer tävlar om Guldpalmen på Cannesfestivalen

Filmerna "Madre" och "Fight on a Swedish Beach" har om mindre än en månad chans att vinna Guldpalmen i kortfilmssektionen på Cannesfestivalen.

Simón Mesa Sotos "Madre", en svensk-colombiansk samproduktion, och Simon Vahlnes "Fight on a Swedish beach", tävlar båda om Guldpalmen för bästa kortfilm vid årets Cannesfestival.

-Det är förstås helt fantastiska nyheter, säger David Herdies, producent till "Madre", till TT.

"Madre" är en del i ett projekt där fyra regissörer från fyra olika kontinenter gjort film på temat sexuellt våld mot barn. Simón Mesa Soto var den förste regissören som valdes ut, berättar David Herdies. Filmen spelades in i november och färdigställdes precis i tid inför Cannes.

Den andra filmen som tävlar om Guldpalmen är "Fight on a Swedish beach", i regi av Simon Vahlne. Han kommer ursprungligen från Varberg och därifrån har han också hämtat inspiration till filmen:

-Den bygger på ett minne från när jag var liten, när ett gäng fulla ungdomar började ropa "sieg heil" på en badstrand där jag satt med mina föräldrar. Folk på stranden blev väldigt sura, och det blir de i filmversionen också. Vi har inspirerats av slagsmålsklipp på Youtube och skådisarna har själva filmat flera av scenerna, berättar Simon Vahlne.

På Svenska Filminstitutet gläds man åt beskeden:

-Att en femtedel av kortfilmerna i huvudtävlan på världens främsta filmfestival är svenska är förstått fantastiskt och helt galet. Vi otroligt glada och stolta, säger Theo Tsappos, kortfilmsansvarig på utlandsavdelningen.