Uppsving för Sörmlands exportmarknad

1:48 min

Sörmlands exportmarknad gick bättre under förra året än de två senaste åren - och exportsummorna per capita placerar Sörmland på en tredjeplats av Sveriges län.

P4 Sörmland besöker Momento i Flen med 44 anställda. Företaget gör tusentals krafthylsor som skeppas ut i världen i stadig takt för att dra åt bultar inom allt ifrån fordonsindustrin till kärnkraftverk.

Företaget har de mäktigaste kunderna i USA, men även på andra ställen, bland annat i Europa.

Efter två år av lägre siffror än tidigare tog sig Sörmlands exportmarknad under förra året och ökade med nästan 15 procent jämfört med 2014, enligt delvis statliga Business Swedens mätning.

Och det är fortfarande maskiner och metallvaror från storföretag som Volvo och ASSA som dominerar.

Torbjörn Palmberg, Vd för Momento delar bilden i rapporten, och beskriver 2013 och 14 som ganska ljumna, samtidigt som 2015 blev mer gynnsamt för momento, men det skedde stötvis, eftersom marknaden är svajig, bland annat till följd av oroligheterna i Mellanöstern och Europa. En verklighet företaget lärt sig leva med.

– Jag var själv på väg till Ukraina där vi precis gjort en satsning när de gick in i Krim, så det var tråkigt, och det är ju tråkigt för ukrainarna att ha krig och elände där. Det har också påverkat försäljningen till Ryssland, så allt hänger ihop, säger han.

Men trots en ljus närmaste framtid står Momento inför utmaningar. Företagets utveckling kan komma att hämmas om de inte får tag på kompetent arbetskraft framöver, och då stannar företaget i sin utveckling, säger han.

– Det finns en risk för det ja, eller att vi får lägga satsningar utomlands. Det vi behöver är duktiga killar och tjejer som kan hantera maskiner, fräsar och CNC, säger han.