Trots bristen – vattenförbrukningen på södra Öland ökar

1:41 min

Mörbylånga kommun planerar nu att skicka ut riktade brev till alla som är inkopplade på deras vattennät, för att få dem att minska vattenanvändningen som trots bristen nu ökar.

Vattenbristen på Öland har uppmärksammats mycket under en längre tid och invånarna har uppmanats att dra ner på vattenanvändandet. Trots det ökar nu förbrukningen i Mörbylånga kommun.

Vattennivåerna i Tvetatäkten på Öland ligger sex till sju meter under det normala och varje dag skickas runt 1 000 kubikmeter vatten över bron från Kalmar till Öland.

Niclas Beermann, teknisk chef på Mörbylånga kommun, tror att den ökade förbrukningen beror på att många nu beger sig till sina fritidshus på Öland.

– Vi har förstått att en del inte har uppmärksammat vattenbristen. Eller så har de inte förstått allvaret av den och vi känner att vi måste komma ut på ytterligare sätt, säger han.

Det riktade brevet kommer troligtvis ut denna eller nästa vecka, enligt Beermann. Samtidigt jobbar kommunen på andra fronter för att få bukt med vattenbristen.

Nästa vecka börjar man lägga en vattenledning från Revsudden utanför Kalmar till Stora rör på Öland. En ledning som ska förse Öland med runt 1 000 kubikmeter vatten per dygn och som beräknas tas i drift i juni.

Kommunen undersöker även brunnar i Mörbylånga och dämmer vatten ifrån Tvetatäkten. Men tills dess måste invånarna hjälpas åt att minska vattenförbrukningen, säger Niclas Beermann.