Byggnads anklagas för att inte följa strejkens regler

1:41 min

I den pågående byggstrejken har inga nya förhandlingar skett mellan parterna i dag. Samtidigt anklagar arbetsgivarna facket för att inte hålla sig till spelets regler. Arbetsgivarsidan anser att Byggnads strejkvakter stoppar medarbetare som inte är uttagna i strejk från att göra sitt jobb och nu hotar de med rättsliga åtgärder.

Det handlar om till exempel kranförare och pumpmaskinsförare som är viktiga för många personers jobb på en byggarbetsplats. Enligt arbetsgivarsidan har Byggnads under strejkens första två dagar på en central inrådan stoppat förare som inte är med i facket att utföra arbete.

Skälet ska vara att själva maskinerna anses smittade av strejken eftersom de tillhör ett företag där det finns strejkande Byggnadsmedlemmar, säger Staffan Sjömark som jobbar med konflikten på Sveriges Byggindustrier.

– Vi har haft stora problem i två dagar på grund av Byggnads agerande ute i landet. Att man på felaktiga grunder stoppar mycket av verksamheten där man då har gått ut och sagt att kranar, pumpar, ställningsmaterial och andra saker är smittade av strejkvarslet.

Enligt arbetsgivarna har uppemot 125 arbetsplatser varit berörda under strejkens första två dagar.

Brottet, enligt arbetsgivarna kan vara egenmäktigt förfarande, eftersom man inte får hindra någon att använda sin egendom.

– Just nu ute på arbetsplatserna så är det många frågor som dyker upp med anledning av varslet. Det finns arbetsplatser där det är många företag som arbetar tillsammans och alla de här företagen är inte uttagns i konflikten och där är det naturligt att sådana frågetecken uppstår, så jag upplever det inte som något konstigt alls utan jag tror vi kommer kunna reda ut det här tillsammans, säger Anneli Ohlsson-Anderbjörk, förbundsjurist på Byggnads:

I målarkonflikten svarade arbetsgivarsidan i dag med lockout av omkring 440 målare på de arbetsplatser som varslats om strejk.

Inte heller den tredje pågående strejken, den i skärgårdstrafiken, har kommit närmare en lösning i dag. Men facket, Sjöbefälsföreningen, har i alla fall träffat medlarna.