Traryd

Olovliga husbesök oroar fastighetsägare

1:03 min

Det kallas Urban exploration och engagerar många - en hobby där människor tar sig in i övergivna byggnader för att utforska dem. Men för fastighetsägarna skapar det här både obehag och en oro för att någon ska skada sig.

För en vecka sedan upptäckte fastighetsägaren Arne Andersson att okända personer tagit sig in i en av hans fastigheter i en by utanför Traryd.

De obehöriga personerna visade sig vara utövare av så kallad Urban exploration – en hobby där man utforskar och tar sig in i övergivna hus och fastigheter.

– Problemet är ju att folk inte respekterar de privata ägorna, utan går in i fastigheter utan lov. Vi hittade en person uppe på vinden och där får det definitivt inte vara någon. Det är riktigt, riktigt farligt, säger Arne Andersson.

Efter händelsen upptäckte Arne Andersson att bilder på hans hus hade lagts ut på Facebook för att kunna ses av andra intresserade av Urban exploration. Det ökade intresset för att utforska övergivna fastigheter oroar honom.

Vad hade det inneburit för dig som fastighetsägare om det hade hänt honom någonting här?

– Jag förmodar att vi hade blivit åtalade om det hade hänt honom något och han anmält oss. Om han nu hade överlevt händelsen, för det är inte säkert att han hade gjort det som det ser ut här. Det känns väldigt obehagligt för oss.

Hör mer om Urban exploration, vad lagen säger om det och vad det kan betyda för fastighetsägare under torsdagen i P4 Kronoberg.