Skrällförlust för IFK Skövde i första kvalmatchen

2:39 min

Storfavoriten IFK Skövde gick på en rejäl mina i den första kvalmatchen mot Lindesberg. Skövde föll med 26-30 på bortaplan och har nu uppförsbacke i kampen om att hänga kvar i elitserien.

Det blev en riktig knall när IFK Skövde inledde kvalspelet för att försvara sin plats i handbollens finrum och samtidigt också en ruggig repris på förra säsongens kvalpremiär.

Precis som då blev det nu förlust med fyra bollar mot ett på pappret klart klenare motstånd.

Lindesberg var fjärde och sista lag in i kvalet från allsvenskan medan elitserieelvan Skövde var det högst rankade laget som tvingades kvala.

– Som vi spelar idag så kommer det bli problematisk för det har med vår attityd att göra. De är hetare än oss genom hela matchen och därför vinner de också.

Lindesberg tog tag i händelserna omgående från matchstart och stack iväg till en 4-0 ledning.

Faktum är att Skövdes första mål i matchen kom först knappt åtta minuter in då Kristian Svensson reducerade till 4-1.

Ett påtagligt nervöst och pressat Skövde hade sen bekymmer hela den första halvleken och låg som mest under med fem mål innan upphämtningen började.

Robert Lechte fick ge plats åt Henrik Nordlander i målet samtidigt som hemmalaget drog på sig tre raka utvisningar vilket gav Skövde läge att äta ikapp till 12-14 i paus.

I andra halvlek såg det sen till en början ut som IFK skulle kunna undvika ett skrällbetonat nederlag då de blåvita gästerna kvitterade till 15-15 och sen höll jämna steg med Lindesberg fram till 17-17.

Men det allsvenska laget skulle dra ifrån återigen då IFK Skövdes anfallsspel stagnerade tillsammans med att hemmalagets målvakt Sebastien Ehnevid radade upp parader och klart överglänste firma Lechte/Nordlander i Skövdeburen.

– Det vi presterar är inte tillräckligt bra. Vi har problem med våra avslut och vi har problem med våra räddningar bakåt.

Lindesberg smög ifrån i målprotokollet till 24-20 med tio minuter kvar och höll sedan undan i slutet utan att IFK kunde skapa någon riktig nerv.

Hemmaspelarna klarade av att hålla Skövde på fyra måls avstånd och ro i hamn skrällen som sätter ett ordentligt tryck på IFK.

Skövdelaget stängde in sig en lång stund i omklädningsrummet efter slutsignalen för att rensa luften efter den oväntade förlusten.

– Jag är jättebesviken och det är spelarna också. Är man inte besviken så har man inte här att göra, avslutade Liljestrand.

Nu väntar två raka matcher i Arena Skövde och seger i match 2 på söndag är ett måste för IFK om laget inte ska få matchbollar emot sig i kampen om att klara nytt elitseriekontrakt.

Matchfakta:
Kval till elitserien, match 1 i bäst av 5
Lindesberg-IFK Skövde 30-26 (14-12) 

Lindesberg: Jesper Nilsson 7, Fatlum Ahmeti 7, Joakim Bååk 5, Bashkim Gashi 4, Jacob Nelson 4, Jesper Jakobsson, Gustaf Ekström, Oskar Erixon.

IFK Skövde: Jonatan Eriksson 5, Kristian Svensson 5, Victor Röxner 4, Markus Stegefelt 4, Alfred Ehn 4, Rasmus Wremer 2, Max Skog 2.

Publik: 1 910.