Miljöpartiet i Europaparlamentet röstar emot den svenska regeringen

1:16 min

Den svenska regeringen är positiv till det omstridda förslaget till registrering av flygpassagerare. Men i Europaparlamentet kommer Miljöpartisterna att gå emot regeringen och det egna partiet och rösta nej.

Idag debatterade Europaparlamentet det omstridda förslaget till registrering av flygpassagerare.

 – Nu blir det en massövervakning av alla, istället för att rikta in den här övervakningen på de individer eller de rutter där det skulle kunna behövas. Vi menar att det här är fel väg att bekämpa terrorism, förklarar Bodil Valero, Europaparlamentariker för Miljöpartiet varför hon ogillar förslaget. 

Vad är det som är direkt skadligt med det här menar du?

– Dels kostar det väldigt mycket och vi menar att de pengarna skulle vi hellre satsa på att se till att ... det här är uppgifter som redan finns, som finns i de olika medlemsländerna.

– Men polismyndigheterna eller säkerhetspoliserna samarbetar inte alltid med varandra och vi menar att där måste man sätta in stöten så att man verkligen samarbetar om det som finns, men att man också ger större resurser till vanligt polisarbete, fortsätter hon. 

Hur ser du på att Miljöpartiet här i parlamentet och partiet hemma, har olika linje?

– Det är väl inte så att vi har olika linjer egentligen, men vi är ju med i en regering och i regeringen måste man ge och ta och så är det naturligtvis i den här frågan också. 

Så hemma har Miljöpartiet fått kapitulera för regeringen? Men borde inte du också vara lojal med regeringen och vara FÖR flygpassagerarregistret? 

– Jag är här på mitt mandat, det är ingen som tvingar oss att rösta emot vår övertygelse, säger Bodil Valero.

Europaparlamentet väntas rösta ja till förslaget i morgon.