Kultur från Belarus i Stockholm

2:08 min

Den här veckan anordnas de årliga Belarusdagarna i Stockholm när kulturarbetare och människorättsaktivister samlas för offentliga samtal om läget det auktoritära Belarus. Idag, torsdag, är sista dagen och ikväll visas en dokumentärfilm om de dramatiska händelserna kring millennieskiftet när flera av landets ledande oppositionella försvann.

Filmen "Banda" - på engelska The Gang - pusslar ihop historien om hur två ledande oppositionspolitiker, en affärsman som stödde oppositionen och en oberoende journalist försvann spårlöst i Belarus från maj 1999 till juli 2000. Tillsammans med flera plötsliga dödsfall bland ledande oppositionella under samma period har de här försvinnandena varit ett nationellt trauma för många i landet. Men människorättsförsvararen Raisa Michailovskaja som gjort filmen, säger att människor börjar glömma de dramatiska händelserna. Dels har yngre generationer dåliga kunskaper om vad som hände för drygt 15 år sedan, dels börjar även de äldre glömma detaljerna kring försvinnandena.

– En advokat i Belarus sa efter att ha sett filmen att hon kom ihåg vissa saker men att det också var omständigheter hon inte ens kände till, säger Raisa Michailovskaja som fått nej varje gång hon försökt boka en offentlig lokal i Minsk för att ha en visning. Att som i Stockholm visa "The Gang" på en biograf är omöjligt att ens föreställa sig i Belarus även om det just nu talas om en ny period av ett töväder i miniformat. Just idag kommer till exempel landets Nobelpristagare i litteratur, Svetlana Aleksijevitj, att göra ett framträdande inför publik i Republikpalatset i Minsk. Visserligen i en liten sal men det var längesedan Aleksijevitj överhuvudtaget kunnat möta sin publik i offentliga sammanhang i hemlandet.

Raisa Michailovskajas film om de dramatiska försvinnandena lägger pussel med den information som kommit fram genom åren och hon säger att egentligen finns det tillräckligt med bevis mot de inblandade för att ställa dem inför rätta.

– Men det är uppenbart att det saknas politisk vilja att göra det, säger Michailovskaja.