Tusentals protesterade mot att politiker benådas

1:50 min

För andra kvällen i rad gick tusentals människor ut i Makedoniens huvudstad Skopje i protest mot ett kontroversiellt beslut av landets president att benåda en lång rad högt uppsatta politiker, misstänkta för bland annat korruption och illegal avlyssning.

Beslutet har också i hårda ordalag kritiserats av EU och USA.

Filmklipp på mikrobloggen Twitter visar hur hundratals människor i kväll var ute på Skopjes gator i en protest som påminner om de demonstrationer våren för ett år sedan som ledde till att ett nyval utlystes.

Lokala medier rapporterar om stenkastning och flera gripanden av demonstranter.

Krisen i Makedonien blev akut förra året då landets socialdemokratiska opposition anklagade regeringen för att illegalt ha avlyssnat över 20 000 människor - däribland journalister och oppositionella.

Bland annat fick den dåvarande inrikesministern och chefen för säkerhetspolisen sparken och en brottsutredning inleddes men i går meddelade Makedoniens president Gjorge Ivanov att alla utredningar läggs ner för att som han sa, få ett slut på den politiska krisen i landet som han hävdade har orsakats av utländska krafter.

Nu verkar i stället den politiska krisen som i princip lamslagit landet under ett års tid tillta och i går talade oppositionsledaren Zoran Zaev om en kupp. Redan tidigare har oppositionen meddelat att man tänker bojkotta nyvalet, planerat till den 5 juni och nu växer också kritiken från bland annat EU som ägnat mycket tid det senaste året åt att medla i den politiska konflikten.

EU:s utvidgningskommissionär Johannes Hahn ifrågasatte igår om det planerade valet kan anses legitimt efter presidentens beslut om benådning och USA:s ambassadör i Makedonien sade att beslutet skyddar korrupta politiker och deras allierade.

Makedonien är formellt ett kandidatland för EU-medlemskap men händelseutvecklingen det senaste året har väckt frågor om ett medlemskap fortfarande kan ses som aktuellt. Makedoniens närmande till organisationer som EU och Nato blockeras också av grannlandet Grekland som anser sig ha ensamrätt till namnet Makedonien.