Myndighetsinsats i norra Botkyrka för att stoppa grov brottslighet

2:11 min

Polisen och flera andra myndigheter går samman för att få bukt med de kriminella nätverken i norra Botkyrka kommun söder om Stockholm. Insatsen har beslutats av det Operativa rådet, som höll i det omfattande utredningsarbetet i Södertälje.

Palle Nilsson är biträdande polisområdeschef i Region Stockholm Syd. Han beskriver den problematik som finns i området.

– Åker man ut där så ser man en öppen narkotikahantering. Vi vet att det förekommer hot mot butiksägare, våldsbrott och kriminella grupperingar där våldet har en väldigt hög nivå mellan varandra.

– Det är inte bara i det här området de är kriminella utan de är kriminella i hela Stockholmsområdet och även på nationell nivå, säger Palle Nilsson.

Enligt polisen är norra Botkyrka kommun ett av 15 särskilt utsatta områden i Sverige. Det är också det senaste exemplet på ett område där Operativa rådet, det vill säga polisen och andra myndigheter, beslutat sig för att göra en särskild satsning för att komma åt den organiserade brottsligheten.

Ekot har träffat en företagare i norra Botkyrka som enligt polisen är en av de värst utsatta.

– Hot, våld, rån, inbrott, det är allt du kan tänka dig, säger företagaren. Vi har blivit rånade med pistol mot oss.

– Vi har haft inbrott i lokalerna där de har sprungit in och tömt saker, försökt öppna kassaskåpen. De har slagit sönder kassadiskarna och datorerna, slagit sönder glasrutor, försökt öppna kassadisken, försökt ta bort galler från våra glasrutor. Så jag tror att vi har varit med om det mesta, säger företagaren.

Operativa rådet gör konstant mellan tio och 20 insatser på olika håll i landet. Insatsen i Södertälje har varit den hittills största och 2014 ledde den till en hovrättsdom om sammanlagt nästan 77 års fängelse för de dömda.

Nu ligger myndigheterna i startgroparna för att dra igång insatsen i norra Botkyrka. 

– Vi jobbar dels på lokalt plan med det lokala polisområdet som finns där och sen jobbar vi på polisområdesnivån där vi har andra funktioner och kvaliteter som vi kan jobba med i det området, säger biträdande polisområdeschef Palle Nilsson.

– Vi har en förhoppning om att vi får hjälp från nationellt håll också, fortsätter Palle Nilsson. Det gör att vi på riktigt under lång tid ska kunna skapa en förändring tillsammans med de andra som är verksamma där - kommunen, skolan, socialtjänsten och företagarna.