Stor valförlust för styrande partiet i Sydkorea

1:54 min

Det styrande konservativa partiet har förlorat den egna majoriteten i parlamentet för första gången på 16 år.

Den liberala oppositionspolitikern Kim Bu Kyum tar emot blommor och tackar sina väljare. Han har vunnit en plats i parlamentet från distriktet Daegu Su Seoung som inte har skickat annat än konservativa representanter till Seoul under mer än trettio år. 

Rösterna är nu färdigräknade och det som hände i Daegu kan ses som en symbol för den liberala framryckningen i Sydkorea. För första gången på 16 år blir de liberala ledamöterna nu fler än de konservativa i parlamentet.
Den konservativa regeringen får därmed svårt att fortsätta driva sin politik, som bland annat innebär en hård linje mot Nordkorea, och försök att ena landet genom att införa enhetliga historieböcker i skolan.

Sydkoreanska valanalytiker tolkar resultatet som väljarnas bestraffning av den konservativa presidenten Park Geun-hye och hennes parti Saenuri. Det tidigare dominerande partiet haft en öppen maktstrid bland kandidater, där många menar att presidenten gått över sina befogenheter för att stödja sin egen favoritkandidat. Det har fått en del gamla väljare att i stället gå till ett nybildat mittenparti som nu förutspås bli ett stödparti till det största liberala partiet Minjoo.

Unga väljare har ofta uttryckt sitt missnöje med det konservativa styret, och ett förslag om försämrad anställningstrygghet tycks den här gången ha mobiliserat de yngre att gå och rösta på oppositionen.

I den liberala storstaden Seoul med omnejd stöttade bara omkring femtedel av väljarna det tidigare styrande partiet.

Det är fortfarande möjligt att presidentens konservativa parti återfår sin position som största parti om några av ett tiotal kandidater som var partilösa i valet väljer att återvända till partiet.

Men det överraskande stora nederlaget för president Park Geun-hyes parti gör att även utgången av det viktiga presidentvalet nästa år blir mer osäker.